Cikkek

Avokádóolaj vagy olívaolaj? Mit érdemes tudni főzés előtt?

2021.11.05 20:24

Manapság az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása a tudatos, egészséges életmód keretein belül egy elterjedt mantra. Mostanra bizonyára sokan tisztában vagyunk vele, hogy léteznek egészséges és egészségtelen zsírok, valamint az ételeinkhez hozzáadott olajok és zsírok magas tápértékkel bírnak, így több kalóriát jelentenek. A különféle olajok legfontosabb egészségügyi kockázatait és előnyeit azonban legfőképp kémiai összetételük határozza meg.

 

Olvassa el a Bioszállító.hu legújabb bejegyzését és tudja meg, mivel is kéne főzni egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához!

A két legegészségesebb olaj az avokádó- és az olíva olaj. Mindkettő hidegen sajtolt, természetes élelmiszerből származó zsír. De vajon az egyik felülmúlja a másikat?

Minden az olajokról

A legegészségtelenebb olajok közé tartoznak a növényi olajok, különösen az olyan káros ipari fajták, mint a repce, a szójabab, a kukorica és a napraforgó, melyek többségében megtalálhatóak a feldolgozott élelmiszerek összetevői között.

Azonban az olaj nem az ördögtől való, csupán szervezetünknek a legtöbb egészségügyi előnnyel járó verziót érdemes a mindennapok során fogyasztani. Az egészséges olajok rendkívül hasznosak! A teljes értékű élelmiszerekből és más magas minőségű forrásokból származó zsírok és olajok stabilizálhatják anyagcserénket, egyenletesen tartják a hormonszintet, táplálják bőrünket és fenntartják a szervezet megfelelő működését. 

Az előre csomagolt ételekben, chipsekben, instant levesekben és zacskós kész ételekben általában erősen feldolgozott, hidrogénezett olajokat és transzzsírokat használnak, melyek rendkívül károsak lehetnek a szervezetre, sőt, akár gyulladást is okozhatnak.

Amikor olajat szeretnénk vásárolni, érdemes olyan márkákat keresni, melyek hidegen sajtolnak és valóban finomítatlan terméket készítenek. A finomított avokádó és olívaolajokat magas hővel és vegyszerekkel dolgozzák fel, így nem tudják kifejteni pozitív hatásukat szervezetünkre. 

Mit kell tudni az avokádóolajról?

Az avokádó terméséből készült olajat hidegen sajtolják. Elkészítési folyamata igen egyszerűnek hangzik: az érett avokádót betakarítják, kimagozzák és meghámozzák, majd húsát összetörik. Később az olajat hidegsajtolási technikával elválasztják a termék többi részétől majd fogyasztásra készen palackozzák is. Az avokádóolaj olajsavban és antioxidánsokban gazdag. Kiváló az agy és a bőr egészségének fenntartásához, emellett jelentős gyulladáscsökkentő hatása is van.

Bár kevesebb kutatás áll rendelkezésre az avokádóolaj egészségügyi előnyeiről, az olajsav és a fitokemikáliák összetétele azt jelzi, hogy az avokádóolaj segíthet a szív- és érrendszer egészségének támogatásában.

Amikor avokádóolajat választunk, érdemes a bio termékek közül válogatnunk, emellett nem árt a hidegen sajtolt termékeket választani a finomított verziók helyett. Ezt az olaj színe is elárulja: a finomítatlan avokádóolaj zöld színű, míg a sárga szín azt jelzi, hogy finomították.

Az avokádóból készült olaj ideális választás a magas hőfokon történő főzéshez, hiszen a hagyományos zsírokhoz és olajokhoz képest magasabb füstponttal rendelkezik.

Sokak kedvence, az olívaolaj 

Az olívaolaj a hidegen sajtolt olajbogyóból származik. Az olajbogyót betakarítás után pépesítik, majd az olajat leválasztják, a kiváló minőségű extra szűz olaj hidegsajtoláson megy keresztül. Az olívaolajat sokan ismerhetjük mesés egészségügyi hatásai miatt, sőt, valószínűleg önnek is lapul egy üveggel a kamrában!

De mitől is olyan nagyszerű az olívaolaj? Az olívaolaj többnyire olajsavból, egy egyszeresen telítetlen zsírból áll, amely összefüggésbe hozható a rák és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, emellett pedig erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Emellett polifenoloknak nevezett növényi vegyületeket is tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint támogatják az immunrendszert, a szívet és az agy egészségét.

Amikor olívaolajat vásárolunk, keressük az „extra szűz” jelzőt, hiszen ez jelzi, hogy finomítatlan, kiváló minőségű olajat vásárolunk.

Melyiket válasszuk?

Mivel mind az avokádó-, mind az olívaolaj kiváló egészséges zsírforrás, egyikkel sem hibázhatunk. Van azonban néhány lényeges különbség a tekintetben, hogy mikor kell melyiket használni az optimális egészségügyi előnyök érdekében. Az avokádóolajat magas füstpontja miatt esetleg jobban preferálhatjuk főzéshez, azonban az olívaolaj magában, salátaöntetként vagy egy friss szelet pirítóson is tud működni.

A végső döntést érdemes az íz és a konyhai szokásaink alapján meghozni. Mindkét szuperegészséges olaj tökéletes kiegészítője lehet étrendünknek, azonban ha rendszeresen sütünk, főzünk és a főtt ételeket preferáljuk, érdemes egy üveg avokádóolajjal indítani a következő nagybevásárlást!

A Bioszállító.hu bőséges kínálattal rendelkezik kiváló minőségű avokádó- és olívaolajokból, tekintse meg kedvenc termékeinket!

Avokádóolaj

SZAFI R.AVOKÁDÓOLAJ 250 ML

CAUVIN AVOKÁDÓOLAJ 250 ML

 

Olívaolaj

 

BIOLEVANTE BIO EXTRASZŰZ OLÍVAOLAJ 1000 ML

BORGES EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ 750 ML

COSTA DORO EXTRASZŰZ OLÍVAOLAJ 500 ML

simplepay_hu