Cikkek

Kellemetlen lehelet? Van megoldás!

2021.10.29 11:32

Sajnos a kellemetlen lehelet egy olyan probléma az ember élete során, amely jó eséllyel előbukkanhat valamikor. Szerencsére nincs miért szégyenkezni, csupán pár változtatást kell végrehajtanunk mindennapi rutinunkban – és bár a mentolos rágó és cukorka könnyen segítségünkre lehet egy-egy alkalommal, hosszútávon érdemesebb megelőzni, mint elkendőzni a kellemetlen szájszagot.

 

Legyen önnek is makulátlan lehelete a Bioszállító.hu legfrissebb tippjeivel!

A rossz lehelet fakadhat nem megfelelő száj- és fogápolásból, de akkor is előfordulhat, ha nem megfelelő típusú ételeket fogyasztunk mindennapjaink során, vagy emésztési problémák állnak fenn. A tartós szájszagtól állandó szorongás, szégyenkezés alakulhat ki, mely megkeseríti mindennapjainkat. Az első lépéseket a változás felé könnyedén megtehetjük, így boldogabbá téve mindennapjainkat.

1. Legyen alapos szájhigiéniájával kapcsolatban

Nem meglepő tény, hogy a rossz szájhigiénia a rossz lehelet előfutára. Amennyiben nem mossuk fogainkat rendszeresen és helyesen, emellett nem használunk fogselymet sem szájvizet minden fogmosás alkalmával, a szánkban lévő baktériumok felhalmozódnak és lepedék képződik. A fogainkon felhalmozódott lepedék rossz leheletet okoz, mivel kellemetlen szagú baktériumok képzik.

Függetlenül attól, hogy milyen fogkrémet vagy szájápolási termékeket használunk, a friss lehelet kulcsa a rendszeres szájápolási rutin. Naponta kétszer legalább két percig érdemes fogat mosni! Használjunk elektromos fogkefét és győződjünk meg arról, hogy a kefefej érintkezik minden fog mindhárom felületével.

2. Fogmosás, fogselyem, öblítés

A szájhigiénés rutin végrehajtásának sorrendje szintén fontos szerepet játszhat a lehelet frissességében. A fogmosással fellazíthatjuk és eltávolíthatjuk a lepedéket és az élelmiszer-részecskéket a fogak és az íny területéről. Ezután fogselyem segítségével megszabadulhatunk a fogközi lepedéktől és minden egyéb ételmaradéktól, amely a fogak között ragadt. Végső lépésként sima vizes öblítéssel vagy szájvízzel eltávolíthatjuk az összes esetleges baktériumot, amely az első két lépés után is visszamaradt. A fogselymet bátran használhatjuk fogmosás előtt és után is a biztonság és az extra alaposság érdekében.

 Ezen lépések betartása segít eltüntetni a lepedéket, amely kulcsfontosságú az egészséges szájhoz. A szánkban kialakuló lepedék nem csak rossz leheletet okoz, de ínygyulladáshoz is vezethez, mely a foggyulladást is okozhat.

3. Mérsékeljük a kén tartalmú élelmiszerek fogyasztását

Bár a kénben gazdag ételek szükségesek a szervezet számára, hogy az idegrendszer, az izom és a szív- és érrendszer megfelelően működhessen, túlzott fogyasztásuk rossz szájszaghoz vezethet. Ilyen kénben gazdag ételek a hagyma és a fokhagyma például, melyeknek kellemetlen szagukért a bennük megtalálható merkaptán nevű kénvegyület felelős. A szánkban található lepedék az illékony kénvegyületeket megfoghatja, ezzel tartóssá téve a rossz leheletet.

4. Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot

 

Több okból is érdemes hidratáltnak maradni – általános egészségünk fenntartásához érdemes napi legalább másfél liter vizet elfogyasztani. A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel emésztésünket lelassítja, bőrünket szárítja, szervezetünkre pedig rossz hatást gyakorol. Sokan azonban nem tudják, hogy a szájszárazság egyben rossz lehelethez is vezethet. A megfelelő hidratálás a nyál áramlását fenntartja, ami fontos az általános szájhigiéniához. Nyálunk megfelelő termelődése kiemelt szerepet játszik az ínybetegségek, a fogszuvasodás és a rossz lehelet megelőzésében. A nyál olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek nem csak hidratálják az ínyt, de védenek a baktériumok és az élelmiszerek által termelt savakkal szemben.

Amennyiben szájvizet is használunk fogmosás után, próbáljuk elkerülni az alkoholt tartalmazó típusokat, hiszen ez szájszárazsághoz vagy akár szájüregi gyulladáshoz is vezethet.

5. Keresse fel fogorvosát

Amennyiben következetes és megfelelő szájhigiéniával és étrendjének módosításával nem tudja megszüntetni a rossz szájszagot, érdemes látogatást tenni fogorvosához, hiszen fogágybetegség vagy fogszuvasodás állhat fenn.

Súlyosabb esetben tüdőbetegség, gyomor- és bélrendszeri betegség vagy anyagcserezavarok állhatnak a háttérben, így hosszú távon fennálló, tartós és zavaró szájszag esetén mindenképp konzultáljon szakorvossal!

 

Végül de nem utolsó sorban, ismerje meg kedvenc szájápolási termékeinket:

 

CALIVITA ORGANICARE WHITE CLAY TOOTHPASTE BIO FOGKRÉM 75ML

 

JEUNESSE DIMND FEHÉRÍTŐ FOGKRÉM ÉRZÉKENY FOGAKRA

 

BEN&ANNA SZÁJVÍZ ÉRZÉKENY FOGAKRA 500 ML

 

BIYOVIS HERBA GOLD SZÁJVÍZ 100ML

 

ECO-DENT VEGÁN FOGSELYEM 91,44 M

 

Őrizze meg egészségét a Bioszállító.hu rendszeres tippjeivel és kövesse blogunkat friss tartalmakért!

simplepay_hu