Cikkek

5+1 egyszerű lépés, hogy felpörgessük az anyagcserénket

2021.10.13 23:48

Mindannyian hallottunk már arról, hogy biztos azért nem indul be a fogyás, mert túl lassú az anyagcserénk, az anyagcsere felgyorsítása pedig már mantrává vált az egészséges életmód kapcsán. A megfelelően működő anyagcsere kellő mennyiségű hasznos anyagot juttat el testünk valamennyi sejtjéhez és megszabadul a felesleges salakanyagoktól. Amennyiben helyrebillentjük belső egyensúlyunk, a kilók olvadni kezdenek, mi pedig garantáltan energikusabbak és fittebbek leszünk, emellett a közérzetünk is javulni fog.

Ismerje meg a gyors anyagcsere titkát a Bioszállító.hu legújabb blogbejegyzéséből!

Hogy működik az anyagcsere?

A megfelelő anyagcsere csak akkor fog kialakulni szervezetünkben, ha egészséges életmódot folytatunk – azaz helyesen táplálkozunk és megteremtjük a szükséges feltételeket a kiegyensúlyozott működéséhez. Az anyagcserefolyamatok során minden, amit táplálkozással viszünk be a szervezünkbe megemésztődik és hasznosul, vagy felhasználhatatlan és salakanyagként távozik. A hasznos anyagokat szervezetünk eljuttatja sejtjeinkbe, a metabolizmusnak köszönhetően pedig testünk energiát kap, így képesek vagyunk megtartani a testfunkciókat és testünket alkotó anyagok regenerálódni, növekedni vagy gyarapodni tudnak.

Aki bármennyit eszik, mégsem hízik, annak nagy valószínűséggel túl gyors az anyagcseréje. Ez bármennyire szerencsésen hangzik, sok esetben problémákhoz vezethet. Amennyiben a másik véglethez tartozunk, és már az étel gondolatától is felszalad ránk pár kiló, jogosan gyanakodhatunk lassú anyagcserére. Akiknek nehezen működik az anyagcseréje, az gyorsan meghízik, emellett rettentő nehezen tudja leadni a felesleges kilókat.

Hogyan tudjuk felturbózni az anyagcserénket?

Szerencsére pár egészséges szokás bevezetésével könnyen javíthatunk metabolizmusunkon. A mindennapi életmódbeli változtatásokat elég szép lassan bevezetni, idővel pedig könnyen megszokhatóak és rendszeressé válhatnak napjaink során. Amennyiben követi ezeket az egyszerű lépéseket, garantáltan hatásos lesz a folyamat!

1. Együnk rendszeresen

Bár az időszakos böjtölés rendkívül népszerű diétás módszer napjainkban, a szervezetünknek szüksége van megfelelő energiabevitelre ahhoz, hogy anyagcserénk szépen és egyenletesen dolgozzon a nap folyamán. Amennyiben órákig is képesek vagyunk megfeledkezni az étkezésről vagy direkt éheztetjük magunkat, testünk energiatakarékossági okokból lassítani kezdi az anyagcserét. Rendszeres táplálkozással ennek az ellenkező hatását tudjuk elérni, azaz felgyorsíthatjuk metabolizmusunkat. Együnk naponta legalább háromszor, akár kisebb étkezéseket beiktatva a főétkezések közé.

2. Táplálkozzunk egészségesen

Az egészséges táplálkozás nem arról szól, hogy bizonyos élelmiszereket vagy ételcsoportokat kiiktatunk, sokkal inkább az étkezés minőségére és a makrotápanyag-tartalomra kell összpontosítanunk. A fehérjében és a teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend növeli az energiafelhasználást a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával ellentétben.

Egy jól összeállított étrend, amely rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz, támogatja a megfelelő anyagcserét és elősegíti az általános egészséget. Érdemes sok gyümölcsöt, zöldséget, diófélét, magvakat és babot fogyasztanunk a megfelelő rostbevitel érdekében. A gyümölcsök és zöldségek alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyekre szervezetünknek szüksége van a megfelelő anyagcserefolyamatok lejátszásához.

3. Sportoljunk

A testmozgás különösen jótékony hatással van egészségünkre, természetesen ez az anyagcsere esetében sincs másképp. A leghatékonyabb edzésforma a metabolizmus felgyorsítására a súlyzós edzések bevezezése mindennapjainkba. Érdemes a fogyás mellett az izomépítésre is koncentrálni, hiszen az izom anyagcseregyorsasága nagyobb, mint a zsíré – minél izmosabbak vagyunk, annál több kalóriát égetünk akár pihenés közben is.

4. Igyunk rengeteg vizet

A víz elengedhetetlen a testünk megfelelő működéséhez. A megfelelő hidratáltság fontos az általános egészség fenntartása érdekében, hiszen a kiszáradás súlyos következményekkel járhat, emellett pedig a megfelelő méregtelenítési, tisztítási folyamatokhoz is hozzájárul a vízfogyasztás. A legjobb folyadék szomjoltásra a tiszta víz, azonban ha nehezen tudjuk rávenni magunkat a rendszeres ivásra, ízesítsük teafilterrel, gyümölcsökkel, mentával, citrommal.

+1 Magas rosttartalmú ételek

A magas rosttartalmú ételek vízfelvevő képességüknek köszönhetően több nedvességet kötnek meg, lassabban emésztődnek, így hosszabban alakítanak ki teltségérzetet gyomrunkban. A Magas rost- és ballaszttartalom javítja a belek egészségét, megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól és az emésztést is támogatja. Ilyen táplálékkiegészítő az útifűmaghéj, amelyet akár joghurthoz, turmixokhoz, kenyérhez vagy süteményekhez is keverhetünk, akár magában is fogyaszthatjuk. Rendszeres útifűmaghéj fogyasztása esetén elengedhetetlen a sok folyadékbevitel!

Indítsa be anyagcseréjét a Bioszállító.hu bomba termékeivel:

BIOMENÜ BIO ÚTIFŰMAGHÉJ 125 G

BIOMENÜ BIO ÚTIFŰMAGHÉJ KAPSZULA 60 DB

ORGANIKA ÚTIFŰMAGHÉJ ÖRLEMÉNY 300 G

Tartson velünk és tanuljon többet egészségéről a Bioszállító.hu cikkeivel!

simplepay_hu