Cikkek

Hogyan készítsünk egyszerű, gyors és olcsó ételeket egészségesen?

2021.10.13 21:29

Az egészséges életmód rendkívül fontos a jó közérzet, szervezetünk megfelelő működése, a fittség és a betegségek elkerülése érdekében. Azonban az idő, az energia és a felfordulás amit az otthoni főzés érdekében fel kell áldoznunk sokszor túl nagy feladatnak tűnhet.

 

Hogyan tudunk gyorsan és egyszerűen egészségesen étkezni otthon, anélkül hogy fél napot a konyhában töltenénk? A Bioszállító.hu legújabb cikke erre ad tanácsot!

Egy összetevős harapnivalók

Amikor nem vagyunk farkaséhesek, csupán egy tízóraira vagy uzsonnára vágyunk, érdemes a lehető legegyszerűbb ételek felé fordulnunk: a gyümölcsök, zöldségek, magas protein tartalmú falatok remek szolgálatot tesznek éhségünk csillapítására, emellett a napi megfelelő zöldség- és gyümölcsbevitelt is letudjuk. Amikor csak úgy rágcsálnánk valamit munka közben vagy szívesen ropogtatnánk egy jó film alatt, a zsíros, cukros és szénhidrátokban gazdag csipszek és csokik helyett válasszuk az alakbarát nassolnivalókat. Kockázzunk fel almát, répát, karalábét, párosítsunk hozzá magas hústartalmú felvágottakat és jó minőségű sajtokat, így egészséges és tápanyagokban gazdag étellel támogatjuk szervezetünket. Ezt kiegészíthetjük olajos magvakkal, olajbogyóval, aszalt gyümölcsökkel is. Az édes szájúaknak érdemes szezonális gyümölcsökből beszerezni a boldogsághormont, ezt pedig joghurttal, magas kakaótartalmú étcsokoládéval tehetjük még táplálóbbá.

Tegyük könnyebbé a főzést saját magunk számára

Amikor nekiállunk vasárnapi ebédet főzni az egész család számára, gyakran szembesülünk azzal a lehangoló ténnyel, hogy fel kell adnunk a vasárnapi pihentető szunyókálást és helyette hajnalban kell kelnünk a hosszas előkészületek miatt. Ezeket az előkészületeket megelőzhetjük azzal, ha mindent előzetesen feldarabolunk, felvágunk, kiporciózunk és elcsomagoljuk. A vöröshagymát nyugodtan fel lehet kockázni és a fagyasztóban tárolni kiporciózva, a fokhagymát lereszelhetjük és fokhagymapasztaként tarthatjuk egy befőttesüvegben, így a hűtőben 5 napig, a fagyóban pedig akár 6 hónapig is eláll.

Ne feledjük a fagyasztót

Rengeteg egészséges zöldséget és gyümölcsöt tudunk megvenni előre feldarabolva és lefagyasztva, így nekünk semmi más dolgunk nincs, mint előkapni és pár perc alatt megfőzni azokat. Pont annyi időt és energiát igényel egy nagy tál brokkoli elkészítése mint egy adag fagyott sültkrumpli megsütése, így legyünk tudatosak és válasszuk az egészséges opciót. Természetesen arról sem érdemes megfeledkezni, hogy rengeteg ételt megmenthetünk attól, hogy a kukában végezze: ha valamit főzünk és pár napon belül nem fogyasztjuk el, legyen az leves, hús vagy pörkölt, nyugodtan elrakhatjuk a fagyasztóba lustább napokra.

Igyekezzünk a realitás talaján maradni

A szárazbab egyértelműen olcsóbb és tápanyagban sokkal gazdagabb, mint a konzerv változata, azonban magunkat ismerve mérlegelnünk kell: mennyi az esélye annak, hogy a szárazbabot beáztatjuk egy éjszakán keresztül majd másnap 1-2 órán keresztül főzzük, és mennyi az esélye annak, hogy a konzerv babból egy gyors csilis babot összedobunk? Természetesen ebben az esetben nincs helyes válasz, csupán magunknak kell belátni, hogy mennyi időt és energiát szeretnénk a konyhai feladatokra rááldozni. Igyekezzünk egy olyan spejzet összeállítani, amiből a lehető legkevesebb erőfeszítéssel és a legnagyobb kedvvel tudunk ételeket varázsolni.

Mindig tartsunk magunknál egy-két falatot

Sokkal könnyebben elcsábul az ember egy péksüteményre vagy egy gyorséttermi menüre olyankor, amikor farkaséhesen intézi napi teendőit és nincs más lehetősége étkezni. Ilyen esetekre mindig vigyünk magunkkal pár falat ennivalót! A szendvicsek és saláták a legtáplálóbb megoldások a rohangálós napokra, azonban ha nincs kedvünk vagy időnk ezzel bíbelődni, egy pár teljes kiőrlésű keksz, proteinszelet, zöldség vagy aprított gyümölcs is megteszi a szolgálatot, sőt, a táskánkban ki is bírnak pár napot a szárazélelmiszerek. Ne maradjunk éhesek, de válasszuk a lehető legjobb megoldást!

 

Tekintse meg a Bioszállító széles kínálatát egészséges édességekből és rágcsálnivalókból, amelyekből nyugodt szívvel beraktározhat télire!

 

ÉDESSÉGEK, RÁGCSÁLNIVALÓ

 

Tartson velünk hasznos tippekért és tanácsokért az egészséges életmóddal kapcsolatban a Bioszállító.hu oldalán!

simplepay_hu