Cikkek

Reform kenyér és tönkölyzsemle - A teljes kiőrlésű termékek valóban egészségesebbek?

2021.10.04 23:02

Bizonyára már mindannyian hallottuk azt a jótanácsot, mely szerint a fehér lisztes termékek egészségtelenek, azok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Diéta esetén az első dolog, amit kiiktatunk az étrendünkből általában a fehér kenyér, a tészta és a péksütemény. Azonban mi a garancia arra, hogy valóban jót teszünk szervezetünknek azzal, ha barna kenyérre váltunk?

Megtudhatja a Bioszállító.hu legfrissebb cikkéből!

Szerencsére fogyókúra esetén sem kell teljesen elhagynunk a reggeli szendvicseket és a délutáni süteményeket, hiszen rengeteg teljes kiőrlésű, cukormentes alternatíva létezik. Az alakunknak kedvezőbb termékeket már számos helyen beszerezhetjük, pékségben, élelmiszerboltban vagy akár magunk is elkészíthetjük otthon a saját teljes kiőrlésű kenyerünket. Mielőtt azonban elrohannánk a holnapi reggelihez megvásárolni az első barna zsömlét, amely utunkba kerül, érdemes pár dolgot tisztázni.

Valóban ártalmas a fehér búzaliszt?

A fehér búzaliszt sajnos nem csupán alakunkra van hatással, hanem egészségünkre is. Túl gyakori fogyasztása számos betegség kialakulásához vezethet, így valóban érdemes kevesebbet bevinni, vagy akár kiiktatni étrendünkből. A fehér lisztet tovább őrlik, ezért finomabb és jobb textúrájú, mint a teljes kiőrlésű liszteké. A finomabb őrléstől azonban a gabonában található élelmi rostok, fehérjék, olajok és B-vitaminok elvesznek, ezzel pedig a tényleges tápanyagtartalom csökken.

A finomított fehér lisztet az emberi szervezet gyorsabban emészti meg, ez pedig gyakran a vércukorszintünket is megemelheti. Így történhet meg az, hogy hiába eszünk meg egy hatalmas lekváros buktát reggelire, tíz órára már korog a gyomrunk. A vércukorszint kiugró emelkedése fáradékonysághoz, levertséghez, éhséghez, gyulladásokhoz és hosszú távon inzulinrezisztenciához vagy cukorbetegséghez vezethet.

Miért érdemes teljes kiőrlésű termékeket fogyasztani?

A teljes kiőrlésű liszt előállítása során a finomra őrlés helyett a gabonaszem belső- és külső részét is felhasználják, így magasabb az ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma. Fogyasztása sokkal biztonságosabb, mint a fehér liszté, hiszen lassan szívódik fel a szervezetünkben.

Ez mit is jelent pontosan? Egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics elfogyasztása után nem tapasztalunk olyan vércukorszint ingadozást, mint a fehér lisztes termékek esetében. Felszívódása lassú, így amellett, hogy stabilizálja a cukrot és mérsékeli az inzulin termelését, rosttartalmának köszönhetően sokkal tovább tart a teltségérzet, hiszen lassabban emésztődik meg.

Tehát a barna kenyér a csodaszer, amellyel most tuti lefogyunk?

Sajnos a teljes kiőrlésű lisztből készült falatok is bőségesen tartalmaznak kalóriát, így a derékméretünk nem szimplán attól fog attól csökkenni, hogy barna kenyeret fogyasztunk. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás tápanyagban és vitaminokban gazdag, vércukorszintünknek és emésztésünknek kedvező ételekből kialakított, változatos étrendet takar. A teljes kiőrlésű termékek élettani hatása azonban sokkal kedvezőbb, mint a fehér lisztes ételeké: jó hatással van az anyagcserénkre, a vércukorszintünkre, sokáig eltelít, nem emészti fel az összes energiánkat és sokkal jobban érezhetjük magunkat nap mint nap.

Hogyan válasszak teljes kiőrlésű lisztet?

Érdemes pár dologra felkészülni, mielőtt életmódunkba bevezetjük a barna liszteket és kiűzzük a hóhér fehér lisztet. A barna lisztből készült pékáru, sütemény vagy tészta sajnos sem ízre, sem állagra nem fog hasonlítani a fehér lisztes társaira. A liszt érzetre szemcsésebb, látványra sötétebb, sütés-főzés közben pedig sokkal több nedvességet igényel, mint fehér társa.

A teljes kiőrlésű rozsliszt tökéletes sütkérezéshez, hiszen a nedvességfelvevő képességének köszönhetően sokkal tovább marad friss a pékáru. A Graham liszt nagyon hasonlít a teljes kiőrlésű lisztre, azonban szemcsemérete nagyobb, így tovább laktat. A teljes kiőrlésű tönkölylisztnek magas a fehérje, a vitamin és ásványianyag-tartalma, így ízletesebb, valamint magas a korpatartalma is. A zabliszt rostban és vitaminban gazdag, de szénhidrátban szegényebb, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják. A durumlisztnek bár nem kiemelkedő a rosttartalma, a benne lévő keményítőt nehezen bontja le szervezetünk, így a vércukorszintünk hálás marad.

Fontos megjegyezni, hogy az előre csomagolt vagy pékségekben kapható termékek esetében legalább 60%-os teljes kiőrlésű liszttartalom megfelelő. Sajnos sokszor teljes kiőrlésűnek címkéznek egy-egy terméket abban az esetben is, amikor a fehér liszt aránya nem elenyésző. Emellett a szénhidrátcsökkentett termékekkel is érdemes vigyázni, hiszen a jótékony liszteket rengeteg felesleges adalékanyaggal pótolják esetenként, amelyek egészségünkre nem lesznek kedvezőbb hatással – gyakran még a vércukorszintünkre sem.

Íme egy összeállítás kedvenc teljes kiőrlésű termékeinkből, amennyiben meggyőztük a váltásról:

BIOKING BIO BARNAKÖLES LISZT 500 G

BIOPONT BIO TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT BLTK-200 1000 G

CSUTA GRAHAMLISZT GL-200 1000 G

EDEN PR. BARNA RIZSLISZT GM. 500 G

simplepay_hu