Cikkek

Miért fontos a napi C-vitaminbevitel? A Bioszállító válaszol!

2021.09.13 14:45

A szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel immunrendszerünk egészsége érdekében. Testünk természetes védekezőképességének növeléséhez, a betegségek elkerüléséhez és a megfázásos tünetek legyőzéséhez a leggyakrabban a C-vitamint emelik ki, mint fő szupervitamint.

Vajon milyen tulajdonságai vannak a C-vitaminnak és hogyan vált az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítővé? Megtudhatja a Bioszállító.hu cikkéből!

A C-vitamin felfedezése: skorbuttól a piruláig

A c-vitaminhiány akkor alakul ki, amikor sok ideig nem fogyasztunk zöldséget vagy gyümölcsöt. Tünetei a lassú sebgyógyulás, a gyengeség, fáradtság, vérző íny, sérült, vérző bőr – ennek a hiánybetegségnek a neve skorbut.

Bár napjainkban a C-vitamint immunerősítés céljából fogyasztjuk és nem vitaminhiány miatt, a XVI. században az általános C-vitaminhiány skorbutot idézett elő, amely hatalmas halálozási számhoz vezetett háború és éhínség idején, főként a hajós népek körében. Ebben az időben még nem ismerte a tudomány a vitaminokat és azok hiányának jeleit, a betegséget pedig vírusos megbetegedésnek gondolták. Az 1700-as években egy hajóorvos, James Lind naranccsal és citrommal győzte le a skorbutot, és bár a betegség gyógyítása megfigyeléseken és nem tudományos tényeken alapult, a citrusfélék C-vitamin tartalma rengeteg ember életét mentette meg ezidőtájt. 1795-től bevezették a napi kötelező citromfogyasztást a brit flotta tagjainál, később pedig a limelé fogyasztása vált általánossá.

1907-ben kezdődtek meg azok a kutatások norvég tudósok által, amelyek tengerimalacokon bizonyították be, hogy a kevés zöldségfogyasztás skorbut-szerű tünetekhez vezethet. Ezt követően Szent-Györgyi Albert, hazánk leghíresebb biokémikusa, orvosa és kutatója érte el azt a tudományos áttörést, amelynek a C-vitamin fontosságáról való ismereteinket köszönhetjük.

A legenda úgy tartja, felesége gyakran tálalt paprikát a vacsorához, amelyet Szent-Györgyi egyáltalán nem talált ízletesnek, így egy alkalommal a paprikát becsente a laboratóriumba, ahol megtalálta a tökéletes C-vitaminforrást. Természetesen a történet kissé eltérően alakult: egy mellékvesében található ismeretlen anyag felfedezése után látott neki a kutatásnak. Olyan növényt keresett, amelyből ezt az anyagot nagy mértékben ki lehet vonni, és a citrusfélékkel ellentétben a paprikában sokkal több savat tudott kinyerni. Ezt a savat később aszkorbinsavnak vagy C-vitaminnak nevezték.

Miért fontos a megfelelő C-vitamin bevitel?

A C-vitamin vízben jól oldódó antioxidáns hatású vegyület, az élő szervezetben nélkülözhetetlen. Alapvetően szükséges az izmok, inak, artériák és a csontok karbantartásához, a kollagén és a karnitin előállításához, számos enzimnek van rá szüksége, elősegíti a vas felszívódását, javítja az immunrendszer működését, felgyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a koleszterint és a magas vérnyomást – egyszerűen összefoglalva megkönnyíti az egészség fenntartását és a betegségek csökkentését.

A hideg idő beköszöntével a meghűléses időszak is kezdetét veszi, ilyenkor pedig érdemes a vitaminbevitelt felturbózni. Most még bőven akad friss zöldség és gyümölcs a piacokon és élelmiszeráruházakban, azonban a komor téli hónapokban és betegségek esetén erősen javallott a fokozott C-vitamin bevitel táplálékkiegészítők formájában. Az aszkorbinsav nem csupán immunrendszerünk működését fokozza, de növeli a fehérvésejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, így segítenek legyőzni a betegségeket és mérsékelni a meghűléses betegségek tüneteit.

A C-vitamin nem csupán vírusos vagy meghűléses betegségek esetén nyújt segítséget – a rákos sejtek ellen is képes küzdeni. Antioxidáns hatásának köszönhetően a rákkeltő anyagok szabad gyökeit képes megkötni, így azok kevésbé lesznek hatással szervezetünkre. Ez különösen fontos, ha valaki dohányzik: a dohányosok szervezetében jellemzően 50%-al kevesebb a C-vitaminszint, így azt muszáj fontos pótolni.

Adagolás

Természetesen a túlzásnak itt is következményei lehetnek. Hazánkban az ajánlott napi adag 80 mg, azonban stressz, dohányzás, egyes gyógyszerek szedése esetében az ajánlott érték 500 mg-ra növekedhet, allergia és asztma esetén pedig érdemes 1000 mg-ot bevinni naponta.

Napi 2000 – 10000 mg C-vitamin bevitele túlzásnak számít. A túlzott mennyiségű aszkorbinsav bejuttatása szervezetünkbe nem vezet túladagoláshoz, mivel egy vízben oldódó vegyületről beszélünk, így a felesleges többlet vizelettel távozik – ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell mellékhatásokkal számolnunk. A túlzott C-vitaminfogyasztás hasmenést okozhat és hosszú távon megnőhet a vesekő kockázata.

Milyen C-vitamint szedjek?

Szerencsére a Bioszállító hatalmas kínálattal rendelkezik a kiváló minőségű és megfizethető C-vitamin tartalmú étrendkiegészítőkből. Hogy ne kellejen végigböngésznie egész kínálatunkat, most elhoztuk Önnek a kedvenc termékeinket.

1X1 VITADAY C-VITAMIN 500MG RÁGÓTABLETTA 60 DB

Az 1x1 Vitaday C-vitamin 500mg narancs ízű rágótabletta tökéletes választás lehet mindazoknak, akik ódzkodnak a pirulák lenyelésében minden egyes nap. Kellemes narancsos íze egyáltalán nem emlékeztet a gyógyszerek jellegzetes ízvilágára, napi egy tablettával pedig 500 mg C-vitamint vihetünk be.

BIOCO C+D DUO RETARD VITAMIN KAPSZULA 100 DB

A Bioco C+D duo készítmény jelentős mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk normál működéséhez. Fogyasztása különösen javasolt a téli hónapokban. 1000 mg C-vitamin és 2000 NE D-vitamin tartalmának köszönhetően egyszerre vihetjük be a szervezetünk számára legfontosabb vitaminokat kimagasló mennyiségben.

CALIVITA C 1000 PLUS TABLETTA MEGADÓZISÚ C-VITAMIN 100DB

A C 1000 Plus megadózisú, elnyújtott felszívódású C-vitaminnal és annak hatását fokozó, biotermesztésből származó csipkebogyóval támogatja immunrendszerünk védekezését minden olyan kritikus időszakban, amikor szervezetünknek erre a legnagyobb szüksége van. Ezenfelül hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és segíti a vérerek, a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének a megőrzését.

Készüljön fel a téli időszakra a Bioszállító immunerősítő termékeivel és kerülje el a betegségeket a C-vitamin varázslatos erejével!

simplepay_hu