Cikkek

5 egyszerű tipp a környezettudatosabb életért – kis lépés neked, nagy lépés bolygónknak!

2021.08.10 14:53

A környezettudatos életmód nem csupán a műanyag zacskók mellőzését jelenti, sokkal inkább mindennapos szokásainkról és berögződéseinkről szól, amelyek meghatározhatják a Föld jövőjét.

Az aggasztó jövőkép ellen azonban lehetőségünk van tenni, így gyermekeink és unokáink is élvezhetik azt a bolygót, amelyet mi is mindannyian csodálattal szeretünk. Íme néhány tipp a környezettudatosabb életmódért!

A környezettudatos életmód nem csupán a műanyag zacskók mellőzését jelenti, sokkal inkább mindennapos szokásainkról és berögződéseinkről szól, amelyek meghatározhatják a Föld jövőjét. Sajnos a környezetszennyezés mértéke napjainkban elérte csúcspontját: saját bőrünkkel tapasztalhatjuk a szélsőséges időjárás viszontagságait, az erdőtüzeket, árvizeket, különböző veszélyeztetett állatfajok eltűnését és a levegő minőségének romlását. Jóslások szerint 2050-re nem lesz általános életkörülmény a csapból folyó tiszta víz, a tiszta levegő vagy akár a kellemesen meleg nyári idő – a víz luxuscikké válhat, a levegő egészségromboló hatását csak arcmaszkokkal kerülhetjük majd el, Európában pedig akár 42 °C fokos is lehet az átlag hőmérséklet júliusban.

Az aggasztó jövőkép ellen azonban lehetőségünk van tenni, így gyermekeink és unokáink is élvezhetik azt a bolygót, amelyet mi is mindannyian csodálattal szeretünk. Íme néhány tipp a környezettudatosabb életmódért!

Újrahasznosítás

Az általunk termelt hulladékot érdemes szelektíven gyűjteni, így az bekerülhet az újrahasznosítás körforgásába ahelyett, hogy a szeméttelepen élné le akár többszáz éves élettartamát. A szelektív hulladékgyűjtés segít a természetes értékek megőrzésében, lecsökkenti bolygónk szennyezettségét és energiát is spórol. Az üveg, papír, fém és műanyag hulladékot külön kijelölt tárolókba tudjuk bedobni, amelyek utána újrahasznosíthatóvá válnak. Az alumínium esetében például 92%-al hatékonyabban felhasználható az újrahasznosított változat, mint a nyers.

Bevásárlás

Érdemes beruházni pár különböző méretű szatyorba vagy táskába, amelyeket magunkkal tudunk vinni egy-egy bevásárlás során – legyen szó élelmiszerről, ruháról vagy akár alkatrészekről. A műanyag szatyrok esetében sajnos akár többszáz év is eltelhet, mire lebomlanak, emellett pedig az élővilágot is veszélyeztetik. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha otthon méretes műanyagtáska kollekcióval rendelkezünk, vagy esetleg elfelejtettünk a boltba saját bevásárlószatyrot vinni: egészen egyszerűen rakjuk őket el és használjuk őket újra, amíg lehet.

Ez az aranyszabály – használjuk újra, amíg lehet – minden használati tárgyunkra vonatkozik. Csak olyan dolgokat vásároljunk, amire szükségünk van és csak olyan mennyiségben, amelyet adott időn belül elhasználunk. Ne halmozzunk fel olyan ruhadarabokat, amelyeket nagy valószínűséggel megununk, olyan bútordarabokat, amelyeket le kell cserélni egy-két éven belül, emellett pedig élelmiszerből is csak annyit vásároljunk, amennyit el tudunk fogyasztani mielőtt megromlana.

Amennyiben egy-egy használati tárgyunkat meguntuk, adjunk tovább rajta: ajándékozzuk el, adományozzunk vagy akár adjuk el. Érdemesebb a dolgok körforgásában részt venni, mint vásárolni és szemetet termelni.

VÁSZONTÁSKA: https://bioszallito.hu/Vaszontaska-bijo-1-db

Energiatakarékosság

Első körben érdemes az otthoni égőket energiatakarékos LED égőkre lecserélni – a LED változat 75%-al kevesebb energiát igényel ahhoz, hogy ugyanolyan mennyiségű fényt bocsájtson ki, emellett pedig sokkal tartósabb is.

A lámpák lekapcsolása olyan helységekben, amelyeket nem használunk lerágott csontnak és általános szabálynak tűnik, azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem csupán pénzt spórolunk, de ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Emellett érdemes elektronikai eszközeinket kihúzni a konnektorból, amikor azokat nem használjuk, valamint számítógépünket, laptopunkat rendszeresen kikapcsolni az alvó állpotba helyezés helyett.

Egészséges életmód

A hús és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével sokat tehetünk bolygónkért – természetesen nem azt javasoljuk, hogy holnaptól kötelező mindenkinek vegán életmódra váltania, azonban érdemes egy-két fő étkezésnél a húst kiiktatni. Az állati eredetű élelmiszerek előállítása több üvegházhatású gáz termelésével jár, mint a zöldségek és gyümölcsök termelése.

AUGA BIO VEGÁN GOMBAKRÉMLEVES

https://bioszallito.hu/Auga-bio-vegan-gombakremleves-400-g

BIOTECH VEGAN PROTEIN CSOKI-FAHÉJ ÍZŰ FEHÉRJE ITALPOR

https://bioszallito.hu/BIOTECH-VEGAN-PROTEIN-CSOKI-FAHEJ-500G

PRIMUS VEGÁN ALMÁS-FAHÉJAS KEKSZ

https://bioszallito.hu/PRIMUS-KEKSZ-ALMA-FAHEJ-GM-CM

Amikor tehetjük, vásároljunk a helyi piacon, hiszen amíg egy helybéli termelő meggyfájáról pár kilométert tesz meg a gyümölcs, amíg asztalunkra ér, a szupermarketekben megvásárolható gyümölcsök és zöldségek akár többezer kilométert is utaznak, amíg mi elfogyasztjuk őket, ezzel hatalmas terhet róva a környezetre.

A kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésével is tehetünk bolygónkért – érdemes előre megtervezni heti menünket és ennek megfelelően bevásárolnunk. Amennyiben mégis kénytelenek vagyunk ételt pazarolni, környezettudatos megoldásra lelhetünk a komposztálásban – nincs szükségünk hatalmas kertre vagy fejlett technológiai eszközökre, hogy tudatosabban bánjunk a hulladékkal, elég arra odafigyelnünk, hogy a húst, a tejterméket és a csontokat lehetőleg ne dobjuk a komposztra.

Közlekedés

Autóvásárlás esetén érdemes környezetbarát verzióra adni a fejünk, hiszen a kipufogógáz a közvetlen környezetünkben szennyezi a levegőt. Egy zöld rendszámos gépjárművel nem csak ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, de rengeteg pénzt is spórolhatunk az üzemanyagköltség mellőzésével.

Autós közlekedés során érdemes nyugodtan és megfontoltan vezetnünk. A gyorsítás és a nagy sebesség több üzemanyagot igényel, főként amikor a légkondicionáló is hozzátársul.

A legjobb döntés azonban az, ha a lehető legtöbb helyzetben autó helyett kerékpárra pattanunk, amely semmilyen káros anyagot nem bocsájt ki, vagy a tömegközlekedést, gyaloglást, rollerezést választjuk vezetés helyett.

simplepay_hu