Cikkek

Te tudod, hogy hogyan kell hajat mosni? Lehet, hogy mindeddig rosszul csináltad!

2021.08.10 14:48

Gondolkodtál már azon, hogy miért olyan selymesen puha és csodásan fényes a hajad, amikor felkelsz a fodrászszékből? Kerested a tökéletes termékeket, professzionális kellékeket a hőn áhított ápolt hajkorona eléréséért, de amikor te használod ugyanazokat a termékeket, amit a profik, valahogy mégsem éred el ugyanazt az eredményt?

A titok a hajmosásban rejlik!

A professzionális fodrászok tudják, hogy hogyan kell tökéletesen hajat mosni, a titok nyitja pedig nem feltétlen egyértelmű – hiszen hajat mosni mindenkinek kell, mindenki szokott, „elrontani nem lehet”. Elrontani valóban nem fogod a hajad a hajmosás minőségével, azonban felturbózni bármikor feltudod a helyes lépések és módszerek betartásával.

A kevesebb több: próbáljunk meg minél kevesebbszer hajat mosni egy héten!

A mindennapos hajmosást általában a tiszta érzetért végezzük el, hiszen hajunk lapos és hamar zsíros akár egy nap után is. Ez azért van, mert fejbőrünk igyekszik visszatermelni azokat a jótékony olajokat, amelyek megvédik hajunkat és hajhagymáinkat. Mivel minden nap lemossuk ezt az olajréteget, fejbőrünk extra gyors üzemmódba kapcsol, hogy azt visszapótolja. A sűrű hajmosás mindemellett száríthatja a hajunk és fejbőrünk, így érdemesebb több napot kihagyni két hajmosás között - ha tehetjük, akár egy hetet is, így fejbőrünk visszaállhat a rendes kerékvágásra és kevésbé fog zsírosodni.

Használjunk langyos, vagy akár hűvös vizet forró helyett!

Egy forró fürdő rendkívül jól tud esni és fel tud frissíteni testileg-lelkileg, azonban hajkoronánk kevésbé hálás a forró áztatásért: hajunk szárazzá és élettelenné fog válni egy-egy meleg zuhany után. A hajmosást nyugodtan végezhetjük langyos vízzel, azonban az olyan ápoló termékeket, mint a balzsam vagy a hajpakolás érdemes kifejezetten hűvös vízzel kiöblíteni – ennek oka szimplán a hajunk szerkezetében rejlik: a meleg víz felnyitja a haj kutikuláját, a hideg pedig lezárja azt, így a hideg vizes öblögetés segít a hidratáló, kényeztető összetevőket hajunkba zárni és tovább megőrizni azt.

Gyengéden masszírozzuk fejbőrünket hajmosás közben!

A hajunk nem annyira koszos, mint azt gondolnánk – nem kell „lesuvickolni” fejbőrünket minden egyes hajmosás során. Mivel a haj egészsége a hajhagymáknál és a fejbőrnél kezdődik, így érdemes gyengédnek lenni hajmosás közben. Ne használjuk körmeinket, ne vakarjuk a fejünket és ne legyünk túl durvák a tisztító masszázs alatt. A leghatásosabb módszere a samponozásnak:

  • a fejbőr megtisztítása samponnal
  • mindeközben hajszálainkat nem kell megmosnunk, hiszen az nem zsírosodik, így elég a haj hosszára a lefolyó samponos öblítés
  • langyos vízzel való öblítés
  • a fejbőr újbóli samponozása és öblítése

Két samponos tisztítás minden lerakódástól, olajtól és piszoktól megszabadítja fejbőrünket és hajunkat, így extrán tiszta érzetet kaphatunk, emellett pedig tovább is húzhatjuk egy-egy hajmosás között az időt.

A hajmosás helyes sorrendje és ideje – érdemes ezeket a lépéseket követni!

A samponos tisztítás után hajunkat érdemes hidratáló, ápoló termékekkel kezelni, amelyek segítenek a selymes és puha hajkorona elérésében. Sokan úgy gondolják, hogy a sampon után jön a balzsam, majd a hajpakolás, azonban a balzsam lezárja hajszerkezetünket, ezért érdemes a különböző kényeztető hajpakolásokat a sampon és a balzsam közé beiktatni. A pakolást tetszőleges időtartamig rajta hagyhatjuk hajunkon, érdemes azonban 10 perc és 1 óra közé időzíteni, valamint tetszőleges időközönként is alkalmazhatjuk – akár minden alkalommal, akár hetente egyszer.

A sampon, hajpakolás és a balzsam után nedves hajunkból érdemes kinyomkodni a nedvességet majd törölközős dörzsölés helyett egy gyengédebb módszert, a pamut anyaggal való felitatást választani. A törölközővel történő szárítkozás során hajunk felborzosodik, összekócolódik és extrán nehéz lesz kifésülni ezt követően, azonban egy pamut anyagnak a szálai sokkal gyengédebben itatják fel a nedvességet, a dörzsölés elkerülésével pedig hajunk is egészségesebb marad. Használjunk egy megunt pólót, amelybe akár be is tekerhetjük fejünket a hajmosást követően, így elkerülhetjük a lapos töveket és az élettelen kinézetet.

Válasszunk olyan termékeket, amelyek hajtípusunknak megfelelőek!

Különböző problémákra különböző megoldások léteznek, ez nincs másképp a hajunk esetében sem. A Bioszállító szerencsére kíméletes és természetes megoldást nyújt minden hajtípus számára.

Zsíros fejbőr, száraz hajvégek:

HAIR NICE SAMPON ZSÍROS FEJBŐRRE – borsmentával, rozmaringgal, csalánnal és körömvirággal

https://bioszallito.hu/HAIR-NICE-SAMPON-ZSIROS-FEJBORRE

WELEDA REGENERÁLÓ HAJBALZSAM ZABBAL SZÁRAZ ÉS IGÉNYBEVETT HAJRA -hidratáló zabbal

https://bioszallito.hu/WELEDA-HAJBALZSAM-REGENERALO-ZABBAL

Száraz haj és fejbőr, korpásodás:

LR WORLD MICROSILVER PLUS KORPÁSODÁS ELLENI SAMPON - Az oktopirox szabályozza a fejbőr bőrképét

https://bioszallito.hu/LR-World-MICROSILVER-PLUS-Korpasodas-elleni-sampon

DR.ORGANIC BIO ARGÁN OLAJ HAJKONDÍCIONÁLÓ - A marokkói bio argán olaj vitaminok, antioxidánsok és esszenciális zsírsavak fantasztikus forrása

https://bioszallito.hu/DR-ORGANIC-BIO-ARGAN-HAJKONDICIONALO

Vékonyszálú, hullásra hajlamos haj:

FARFALLA NATÚRSAMPON VÉKONYSZÁLÚ HAJRA - cukornádból és a citromból, valamint az inkadió olajból származó új aktív összetevők észrevehetően több teltséget, tartást és selymes ragyogást biztosítanak

https://bioszallito.hu/Farfalla-Natursampon-vekonyszalu-hajra-200-ml-200

FAITH IN NATURE HAJKONDÍCINÁLÓ JOJOBA – a B5 vitamin elősegíti a haj és a fejbőr gyógyulását, a bio tengeri hínár kivonat pedig antioxidánsaival és ásványi anyagaival hatékonyan táplálja és védi a hajat és a fejbőrt

https://bioszallito.hu/FAITH-IN-NATURE-BALZSAM-JOJOBA-400ML

Elgyengült, igénybe vett haj, száraz hajvégek:

BIONE COSMETICS KERATIN+ARGÁNOLAJ REGENERÁLÓ HAJSAMPON – tápláló aminosavakkal

https://bioszallito.hu/Bione-cosmetics-keratin-arganolaj-regeneralo-hajsa

HAUSCHKA JOJOBA-ZILIZ HAJBALZSAM – értékes viaszokból, olajokból álló védőfilmmel védi a hajat

https://bioszallito.hu/Dr-Hauschka-Jojoba-ziliz-hajbalzsam-200ml

simplepay_hu