Cikkek

Édes élet cukor nélkül – melyek a legegészségesebb cukorhelyettesítők?

2021.07.12 14:48

Már régóta tudjuk, hogy a cukrot érdemes száműzni étrendünkből. A cukor rendkívül addiktív és függőséget okozhat, elhízáshoz vezethet, túlzott fogyasztása a cukorbetegség kialakulásának egyik nyomós indoka, emellett a rákos megbetegedések kockázatát is növelheti. Ezek bizonyára nem túl jó hírek – főleg, hogy a boltban kapható előre csomagolt élelmiszerek, üdítők és rágcsák 80%-a tartalmaz hozzáadott cukrot valamilyen formában.

Hogyan csökkentsük a túlzott cukorfogyasztást és milyen cukorpótló termékeket válasszunk? Válaszol a Bioszállító Blog!

Egy felnőtt embernek napi 50g cukornál nem szabad többet bevinnie, ez pedig körülbelül 12 teáskanálnyi édes élvezetnek felel meg – azonban elég, ha csak egy fél literes cukros üdítőt megiszunk és megeszünk egy szelet süteményt, és máris túlléptük a napi keretünket, a rejtett kalóriákról nem is beszélve.

A lehető legjobb döntés a cukor száműzése étrendünkből, azonban az édes ízek élményétől nem feltétlen kell megosztani magunkat. Vegyük szemügyre az elérhető cukorpótló készítményeket és vizsgáljuk meg, melyik bizonyul a legjobb választásnak!

Xylitol

A xilit egy cukoralkohol, amelyet cukorhelyettesítőként is használnak, ismertebb nevén nyírfacukor. A xilit egyes zöldségek és gyümölcsök (például karfiol, bogyók és szilva) természetes összetevője. A nyírfacukor körülbelül 40% -kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomítottcukor, így étkezés után nem vezet annyira magas vércukorszinthez, mint a sima cukor – emellett pedig fogaink épségét is megőrizhetjük fogyasztásával, ugyanis nem vezet lyukas fogakhoz. Pozitív tulajdonsága, hogy ugyanolyan édesnek érezhetjük, mint a hagyományos cukrot, így nem fogjuk magunkat megfosztva érezni. A xilit egyike az olyan cukorhelyettesítőknek, amelyek anyagcsere-zavarok esetén is fogyaszthatóak, így inzulinrezisztencia vagy diabétesz esetén is fogyaszthatjuk. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a xilit nem kalóriamentes, 100 g-ban körülbelül 240 kalóriát tartalmaz, valamint nagy mennyiségű (20-30 g) fogyasztása felfúvódáshoz vagy súlyos hasmenéshez vezethet.

TRENDAVIT XILIT 1000 G

NATURMIND XILIT NYÍRFÁBÓL 500 G

XILOVIT SWEET XILIT TERMÉSZETES ÉDESÍTŐ KRISTÁLY 1000 G

Stevia

A Stevia egy intenzíven édes ízű növény, amelyet a 16. század óta italok édesítésére és tea készítésére használnak. A növény eredetileg Paraguayban és Brazíliában honos, de ma Japánban és Kínában is termesztik. Többségében kalóriamentes édesítőszerként és növényi kiegészítőként használják.

A stevia édesítőszerként történő használata jelentős egészségügyi előnyöket rejthet magában. A stevia nem tartalmaz kalóriát és nem károsítja a fogakat, emellett pedig a vércukorszintre sincs hatással, így a stevia fogyasztása cukorbetegek számára is beiktatható étrendjükbe. Előnye még az édesítőszernek, hogy teljes mértékben természetes, így azok számára is kiváló választás, akik a természetes, bio élelmiszerek fogyasztását részesítik előnyben.

OCSO STEVIA POR 20G

BIO-HERB STEVIA TABLETTA 300 DB

CUKOR STOP STEVIA POR 1:10 VISSZAZÁRHATÓ TASAKBAN 100 G

Eritritol

Az eritrit, akárcsak a nyírfacukor, az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület, emellett természetes cukorpótló – főként olyan gyümölcsökben fordul elő, mint a szamóca, a körte, a dinnye és a szőlő. Az eritrit legnagyobb előnye, hogy a cukor egyetlen szerethető tulajdonságával rendelkezik: pont annyira édes, mint a finomítottcukor, azonban nem gyakorol negatív hatásokat szervezetünkre, mivel az eritrit "átmegy" a szervezeten, így szerencsére kevés esetben okozhat bármilyen problémát. Az eritrit alig tartalmaz kalóriát, ennek köszönhetően pedig nem befolyásolja a vércukorszintet, valamint a fogakat sem károsítja. Vigyázzunk azonban túlzott fogyasztásával, hiszen más cukoralkoholokhoz hasonlóan az eritritol is emésztőszervi problémákat okozhat – ilyen a puffadás, görcsölés vagy a hasmenés, így ajánlott a fokozott bevitel.

SZAFI R.ERITRITOL PORCUKOR 500 G

ATAISZ ERITRITOL 500 G

BIOMENÜ BIO ERITRIT ÉDESÍTŐSZER 250 G ÚJ TERMÉK

Méz

A méz egy természetes cukorpótló, amely sok-sok értékes tápanyagot tartalmaz, nem véletlen számít a világ legősibb természetes édesítőszerének. Szorgos méhek állítják elő virágnektárból, nekünk pedig csak élveznünk kell munkájuk gyümölcsét.

A mézet régóta használják gyógyító szerként a természetes orvoslásban – nem véletlenül, hiszen gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. A betegségek időszakában gyömbérrel párosítva a méz akár a megfázás leküzdésére is felhasználható.

Fontos azonban tudni, hogy 100 g virágméz körülbelül 310 kalóriát tartalmaz. Ez majdnem annyi, mint 100 g fehér cukor – így diéta, fogyókúra esetén nem javasoljuk túlzott fogyasztását, hiszen kalóriákat nem fogunk tudni megspórolni a mézfogyasztással. Emellett hasonló hatással bír a vércukorszintre, mint a finomítottcukor, tehát cukorbetegek lehetőleg kerüljék.

MAGYAR MÉZ MANUFAKTÚRA BIO VIRÁGMÉZ 250 G

BERTALAN AKÁCMÉZ 900 G

MANUKA MÉZ MGO 100+ 250 G

Bízunk benne, hogy felsorolásunk segít meghozni a helyes döntést az egészségesebb életmód érdekében. Tekintse meg széles termékkínálatunkat cukorpótlókból, természetes étrendkiegészítőkből és mindenmentes élelmiszerekből a Bioszállítón!

simplepay_hu