Cikkek

Vitaminok nyáron? Naná! 4 elengedhetetlen vitamin a nyári időszakban

2021.07.12 12:59

A nyári hónapok mindig könnyebben telnek egészségünk szempontjából, mint a borongós, hideg őszi és téli időszak. Többet süt a nap, rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt tudunk bejuttatni étkezéseink során, a meleg időnek köszönhetően aktívabbak vagyunk, hiszen könnyebben indulunk el egy sétára, egy túrázásra vagy egy táncolással töltött estére, mint a rideg időben. Azonban fontos, hogy nyáron is megőrizzük szervezetünk egészségét és elegendő vitamint juttassunk szervezetünkbe, hogy gond nélkül élvezhessük ezt a csodás időszakot.

Természetesen a legjobb módja ennek elérésére az étrendünk változtatása és a helyes döntések meghozása egy-egy étkezés alkalmával, azonban a folyamatos jövés-menés, munkába járás, nyári programokon való részvétel, nyaralások és kirándulások sokszor keresztül húzzák számításainkat, így akár a legnagyobb diétázók is megengednek maguknak egy-egy csalónapot vagy egy-két pohár koktélt a nyári estéken. Szerencsére a napjainkban elérhető étrendkiegészítők segítenek fedezni vitaminszükségletünket nyáron is.

Egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy 4 nélkülözhetetlen vitaminból nyáron is elegendőt juttassunk be a szervezetünkbe:

C vitamin

E-vitamin

A-vitamin

D-vitamin

Ezek az esszenciális vitaminok megőrzik testünk egészségét, elősegítik az anyagcserét és az emésztést, emellett pedig erősítik az immunrendszert. Vizsgáljuk meg közelebbről ezeket a vitaminokat és hogy miért fontos elegendőt bejuttatni nap mint nap.

C-vitamin

A C-vitamin (L-aszkorbinsav) egy antioxidáns, mely szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható - a narancstól kezdve a leveles zöldekig, sőt, még a burgonyában is.

A C-vitamin jelentős támogatást nyújt immunrendszerünknek, emellett pedig fokozza a fehérvérsejtek számát, így szervezetünk ellenállóbbá válik a kórokozókkal szemben. A C-vitamin rendszeres szedésével csökkenthető a megbetegedések száma, illetve baj esetén a tünetek enyhítésére, a gyorsabb gyógyulás érdekében is szedhető.

Bár a C-vitamint a téli időszakban ajánlják kiemelten, nyáron sem vagyunk teljesen védettek a megbetegedések ellen, gondoljunk csak a légkondicionáló miatti megfázásokra vagy a vírusos megbetegedésekre.

Egy felnőtt embernek átlagosan 40 mg (nőknél) és 90 mg (férfiaknál) közötti mennyiségre van szüksége, azonban bizonyos esetekben még ennél is többet javallott bevinni – például betegség vagy rendszeres dohányzás esetén, amikor akár napi 35 mg-al több C-vitamint kell bejuttatni, hiszen a dohányzás fokozott ütemben vonja el a szervezetből az értékes tápanyagokat.

BIOEXTRA C-VITAMIN 500MG RETARD FILMTABLETTA DUOPACK 120 DB

CALIVITA C 1000 PLUS TABLETTA MEGADÓZISÚ C-VITAMIN 100DB

1X1 VITADAY C-VITAMIN 1000MG RÁGÓTABLETTA 60 DB

E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely főként olyan ételekben található meg, mint a hús, a tojás vagy akár a tofu. Előfordul a legtöbb gyümölcsben és zöldségben is, de csak kis mennyiségben. A szervezetben az E-vitamin antioxidánsként működik, segít a máj védelmében és a szervezetünk méregtelenítési és tisztítási folyamataiban is jelentős szerepet játszik.

A szabad gyökök káros behatások hatására termelődnek testünkben és számos betegséghez, az öregedés korai jeleihez vezethetnek. Az E-vitamin felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, azoknak sejtkárosító hatását megakadályozza.

Nyáron rendkívül fontos a megfelelő E-vitamin bevitel, hiszen véd a nap káros hatásaitól, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét (főleg napégés esetén), valamint segíti az égési sérülések gyorsabb gyógyulását. Az ajánlott napi adag körülbelül 1000 mg / nap felnőttek számára.

CALIVITA VITAMIN E LÁGYZSELATIN-KAPSZULA E-VITAMIN-KÉSZÍTMÉNY 100DB

BIOCO E-VITAMIN 400 IU 60DB KAPSZULA 60 DB

DR.HERZ E-VITAMIN 400IU KAPSZULA 60 DB

A-vitamin

Az E-vitaminhoz hasonlóan az A-vitamin is egy zsírban oldódó vegyület, a nyári egészségmegőrzés egyik legfontosabb vitaminja. Egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa, a szem fényérzékeléséért felelős. Az A-vitamin előanyagok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin.

Az A-vitamin egy szupervitamin, amely rengeteg jótékony hatást gyakorol szervezetünkre: ilyen a koleszterinszint csökkentése, a szürkehályog megelőzése, a csontok és fogak egészséges fejlődése, a bőr épségének megőrzése. Az A-vitamin szedése segít megelőzni a nap káros hatásait szemünk egészségére, de abban is segíthet, hogy tisztábban lássunk – amely különösen jól jön egy-egy bormámoros estén.

Az A-vitamint nem ajánlott nagy mennyiségekben szedni, túladagolása felhalmozódáshoz vezethet, amelyből akár mérgezés is kialakulhat. A bélrendszerben a karotinból korlátozott mennyiségben szívódik fel A-vitamin, így biztonságosabb hosszútávú fogyasztása. A felnőtt betegeknek körülbelül 700–900 mikrogramm napi bevitel ajánlott.

CALIVITA BETA CAROTENE LÁGYZSELATIN-KAPSZULA AZ A-VITAMIN ELŐVITAMINJA 100DB

A-VITAMIN SZEM S.BERNHARD 180 DB KAPSZULA #99

GAL A-VITAMIN CSEPP 30 ML

D-vitamin

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a csontok ásványosítása és a kalciumháztartás szabályozása. Az emberi testnek főként napfényre van szüksége a D-vitamintermeléshez, legtöbbször a borongós, hideg területeken fordul elő a fokozott D-vitaminhiány. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét általában fedezi, ha elegendő időt töltenek a napon, azonban a nap káros UV sugárzása napégéshez, napszúráshoz vagy akár a bőr korai öregedéséhez vezethet, így ne töltsünk túl sok időt erős napsugárzásban.

Az élelmiszerekben elenyésző mennyiségben fordul elő D-vitamin, így azt nem tudjuk pótolni egészséges étkezéssel. A nyári időszakban érdemes D-vitamint fogyasztani, hiszen segít immunrendszerünk erősítésében, növeli a kalcium és a foszfor felszívódásiképességét, emellett az állóképesség növelésében is szerepet játszik.

A felnőttek ajánlott napi D-vitamin-bevitele valahol 600 és 800 NE között van.

D-VITAMIN 1000 NE S.BERNHARD 250 TABLETTA

NETAMIN VEGÁN D-VITAMIN 3000NE SZÁJSPRAY 15 ML

BIOFORM KALCIUM-MAGNÉZIUM-D-VITAMIN TABLETTA 60 DB

Maradjon egészséges nyáron is a Bioszállító webáruház széles termékkínálatának segítségével és étkezzen sokszínűen, változatosan és igazán BIO-n!

simplepay_hu