Cikkek

A nagy kávé kérdés: őrölt vagy szemes?

2024.03.26 15:33

Kávé – mindenkinek megvan a kedvence, amelyet megvesz és a reggeli ébresztőjeként elfogyaszt. Azonban vásárlásnál a polcokat fürkészve rendszeresen láthatjuk a nagy zsákos, szemes és a kistégla alakú őrölt kávékat egymás mellett. De miért? Mi a különbség? Jobb az egyik a másiknál? Nos, a mai cikkünkből mindenre választ találunk.

Olvasd el te is a Bioszállító.hu nagy kávé leleplező cikkét!

A kávé alapok

Kezdjük az alapoknál. A kávét eredetileg az afrikai kontinens Jemen térségében kezdték el termeszteni, azonban a kereskedelem útján hamar eljutott az arab világon keresztül Európába. Ez a fekete, keserű ital szépen lassan elkezdte meghódítani a nyugati világot és hamarosan újabb ültetvények jelentek meg a növénynek kedvező Dél-Amerikában. Azóta a legtöbb embernek ez az ital jelenti a napindító löketet, de ennél többet jelent a kávé: egy egész kultúra jelent meg körülötte, amely a fogyasztását egy teljesen új szinte emelte.

Nos ez így rendben is van, de nem járhatunk folyamatosan kávézóba, hogy a legjobb minőségben igyuk meg a kávénkat. Természetesen a témában laikusok is szeretnének néhanapján meginni egy jó bögrével az otthonuk nyugalmában. A mindennapok során 3 formában találkozhatunk a kávéval: őrölt, szemes és instant. Az utolsó elkészítése a legegyszerűbb, nincs is másra szükségünk, mint meleg vízre és már kész is. A másik kettő azonban sokkal érdekesebb. A következőkben pár faktor alapján összevetjük a két típust és megvizsgáljuk, melyik lehet jobb választás.

Honnan jön a kávé aromája?

Amikor learatják az ültetvényeken a még nyers babokat, már át is mennek az úgynevezett pörkölési folyamaton. Ilyenkor kapja meg a kávé a karakterét és az ízvilágát. Az itt kialakult aromák azonban egyből elkezdenek (szépen lassan) elpárologni. A gyártók ezért is alkalmaznak a kávékészítmények tárolására vákumos csomagolást, hogy ezzel minél tovább őrizhessék meg a kávé igazi ízét és illatát. Az őrölt kávé egyik előnye, hogy a pörkölési folyamat után a kávé készítők le is darálják nekünk. Azonban az őrölt kávé kb. 20-30 perc alatt elveszti a természetes aromáinak nagy részét, míg a szemes kávénál ez jóval lassabb folyamat, akár pár hétig is elhúzódhat. Ebből adódóan míg az őrölt kávénak megvan az előnye, hogy nem kell nekünk az őrlessél bajlódnunk otthon, addig a szemes sokkal intenzívebb ízt és élményt biztosít.

Szemcseméret

A legtöbben megszoktuk, hogy a megvásárolt kávét csak úgy használjuk, függetlenül attól, hogy milyen kávéfőzőnk van. De ha már itt tartunk, egyáltalán milyen kávéfőzők vannak?

  • Filteres
  • Moka Pot (hazánkban kotyogósként ismert)
  • French Press
  • Aero press
  • Espresso kávéfőző

A fentiek mindegyike más-más karakterisztikával és technikával működik. Mindezek mellet még egy lényeges különbség van köztük. Mindegyikhez más szemcseméretű őrölt kávé szükséges. Például a sokak által használt és kedvelt kotyogós kávéfőző igen finom szemcseméretű kávét igényel, míg a french press-hez és az aero press-hez egy sokkal durvább őrölés szükséges a tökéletes ízek megalkotásához. A boltban is vásárolható előre őrölt kávé az esetek nagy százalékában extra finom őrlésű. Ebből adódik, hogy nem mindegyik kávéfőzőhöz megfelelő az az „egyszerű” őrölt kávé. Ezért is érdemes saját őrlőt és szemes kávét használni, mivel így a kimagaslóan friss ízek mellett a kávéfőzőnkhöz megfelelő szemcsemérettel tudunk ínycsiklandó kávét készíteni.

A kávézás sokkal több, mint az életmentő koffein bevitelének egy módja. A kávékultúra és annak élvezete már évszázadokra húzódik vissza. Az előzőekből megtudhattuk, hogy az igazán jó kávé csak egy darálásra van tőlünk.

CAFE FREI RÓMAI MOGYORÓ SZEMESKÁVÉ - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

CAFE FREI TOKIÓI CSOK. MÁLNA SZEMESKÁVÉ - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

MOUNT HAGEN BIO PIRÍTOTT BABKÁVÉ 250 G - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Válaszd Te is a Bioszállító.hu kávéválasztékát.

simplepay_hu