Cikkek

Miért izzadunk éjszaka? Lerántjuk a leplet az évszázados titokról

2024.02.20 15:39

Sokakkal előfordul, hogy izzadtan ébrednek reggel. Azonban mit tehetünk akkor, ha ez egy visszatérő problémává válik? Mikor érdemes orvoshoz fordulni, és mit tehetünk, hogy elkerüljük az éjszakai izzadást?

 Most mindent elmagyarázunk. Olvasd el te is a Bioszállító.hu legújabb cikkét az éjszakai izzadásról!

Csak képzeld el: békésen merülsz el az álmok világába, amikor hirtelen felébredsz, elönt a verejték. Ismerős? Az alvás közbeni izzadás gyakori jelenség, amely sokak életét megkeseríti, és nem mellesleg rendkívül kényelmetlen jelenség. Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat az okokat, amelyek miatt az emberek izzadnak álmukban, és megvizsgáljuk, hogyan segíthetnek a természetes megoldások a pihentetőbb éjszakai alvás elérésében.

 

Mi az éjszakai izzadás?

 

Az alvási izzadás fiziológiájának megértése

Mielőtt belemerülnénk az éjszakai izzadás mögött meghúzódó okokba, először érdemes megismerni az alvás fiziológiát. Szervezetünk belső hőmérsékletszabályozó rendszere létfontosságú szerepet játszik éjszaka is. Ezzel biztosítja, hogy testünk alkalmazkodni tudjon a külső és a belső körülményekhez még alvás közben is. Ennek köszönhetően testünk maghőmérséklete egy szűk tartományon belül marad az optimális működéshez. Az izzadás az egyik olyan mechanizmus, amelyen keresztül testünk szabályozza a hőmérsékletet, és segít lehűteni minket, ha túl melegünk van. Tehát az éjszakai izzadás során egész egyszerűen csak testünk túlmelegszik, ennek megoldásaképp pedig elkezd verejtéket termelni.

 

Hőszabályozás alvás közben

Amíg alszunk, testünk anyagcseréje lelassul, és maghőmérsékletünk természetes módon csökken egy kicsit. Azonban olyan külső tényezők, mint a szobahőmérséklet, az ágynemű anyaga, sőt, a hormonális ingadozások is befolyásolhatják szervezetünk hőszabályozási mechanizmusait. Ha testünk hőmérsékletnövekedést észlel, akár külső források miatt, akár belső tényezőktől (például stresszből vagy betegségből eredően), az izzadást indíthat el.

 

Miért izzadunk éjszaka?

 

Környezeti tényezők

A környezet, amelyben alszunk, jelentősen befolyásolhatja izzadási hajlamunkat. A magas szobahőmérséklet, a nehéz ágynemű vagy a többrétegű ruhában való alvás mind növelheti az alvás közbeni izzadás valószínűségét. A rossz szellőzés és a páratartalom szintén hozzájárulhat a kellemetlen érzéshez és a túlzott izzadáshoz.

 

Stressz és szorongás

Az olyan pszichológiai tényezők, mint például a stressz, a szorongás vagy a rémálmok is kiválthatják az izzadást. Ilyenkor a szervezet „küzdj vagy menekülj” reakcióval válaszol a felmerülő stresszfaktorokra, ami megnövekedett pulzushoz, felületes légzéshez és izzadáshoz vezethet. Ez pont olyan, mintha valós fizikai fenyegetésnek lennénk kitéve, hiszen az agyunk ebben az esetben nem tudja megkülönböztetni, hogy egy medve próbál minket felfalni, vagy egész egyszerűen medvékkel álmodunk.

 

Hormonális változások

A hormonális ingadozások hozzájárulhatnak az alvás közbeni izzadáshoz. Ilyen például az ösztrogénszint ingadozása, amely menopauza idején fordulhat elő a nőknél, és sajnos éjszakai izzadáshoz vezethet. Ezenkívül az olyan állapotok, mint a pajzsmirigy-túlműködés vagy a hormonális egyensúlyhiány fokozhatják az alvás közbeni izzadást.

 

FREYAGENA FEMME INOSITOL+ KAPSZULA

PHARMACOIDEA VÁLTOZÓKORI KOMFORT KAPSZULA 30 DB

 

Gyógyszerek és egészségügyi tényezők

Bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok, lázcsillapítók vagy hormonterápiák  potenciális mellékhatáss lehet az éjszakai izzadás. Ezenkívül olyan egészségügyi állapotok, mint például fertőzések, alvászavarok vagy neurológiai állapotok is hozzájárulhatnak az alvás közbeni izzadáshoz.

 

Mit tehetünk az éjszakai izzadás ellen?

 

Míg az alvás közbeni időnkénti izzadás normális, a túlzott izzadás vagy éjszakai izzadás megzavarhatja az alvás minőségét, amitől fáradtnak és ingerlékenynek érezhejük magunkat. Szerencsére léteznek olyan természetes megoldások, amelyek elősegítik a pihentetőbb éjszakai alvást és enyhítik az izzadáshoz kapcsolódó kényelmetlenséget.

 

Organikus ágynemű és hálóruha

Válasszunk légáteresztő, organikus ágyneműt, amely természetes szálakból, például pamutból vagy bambuszból készülnek. Ezek az anyagok jobb légáramlást tesznek lehetővé, jobban felisszák a nedvességet, így pedig csökkentik a túlmelegedés és az izzadás valószínűségét alvás közben. Hasonlóképpen válassz könnyű, organikus hálóruhát, amely elősegíti a szellőzést és a kényelmet.

 

Hőmérséklet szabályozás

Tarts kényelmes szobahőmérsékletet, amely elősegíti az alvást. Használj ventilátorokat vagy légkondicionálót a levegő keringetéséhez, és próbálj inkább hűvösebb alvási környezetet teremteni. Organikus fedőmatracokat vagy hűtőpárnákat is alkalmazhatsz, amik még jobban segítik lehűteni az ágyat.

 

COOLMAX COOL HŰSÍTŐ MEMÓRIASZIVACS PÁRNA

COOLMAX COOL HŰSÍTŐ MATRAC

 

Gyógynövények és kiegészítők

Fedezd fel azokat a bio gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket, amelyek elősegítik a relaxációt és az alvás minőségét. Az olyan összetevőket, mint a macskagyökér, a kamilla és a golgotavirág, hagyományosan a relaxáció elősegítésére és az álmatlanság enyhítésére használják. Ezenkívül a magnézium-kiegészítők segíthetnek szabályozni a testhőmérsékletet és csökkentik az éjszakai izzadást.

 

DAMONA VALERIANA + KOMLÓ TABLETTA (90X)

BIOEXTRA CITROMFŰ CSEPPEK 50 ML

GARUDA AYURVEDA ASHWAGANDHA KAPSZULA 60 DB

 

Stresszkezelési technikák

Iktass be stresszcsökkentő technikákat lefekvés előtti rutinodba, hogy elősegíthesd az ellazulást és csökkentsd a szorongást. Lefekvés előtt próbáld ki a meditációt, a mély légzőgyakorlatokat vagy gyengéd jógát, hogy megnyugtasd az elmét és a testet is. Az olyan bio aromaterápiás olajok, mint a levendula vagy a bergamott szintén elősegíthetik a relaxációt és javíthatják az alvás minőségét.

 

AROMAX BIO LEVENDULAOLAJ 10 ML

ILANGÓ BIO BERGAMOTT OLAJ 5 ML

HERBÁRIA NYUGTATÓ TEA 20X1G 20 G

 

Próbáld ki a Bioszállító.hu természetes kiegészítőit és élvezd az izzadásmentes, pihentető éjszakákat!

simplepay_hu