Cikkek

A legújabb egészség őrület – minden a bélmikrobiómában dől el

2024.01.31 12:05

Tudtad, hogy a beleid és a bélmikrobiómád egészsége tested minden részére kihat? A memória, az izomfunkciók, a lelki állapot és az általános jólét is függ tőle. De miért fontos, hogy egészséges legyen az emésztőrendszerünk? Tényleg ez a hosszú élet titka?

Most mindent elmagyarázunk a Bioszállító.hu legújabb cikkében!

 

Az általános egészségre és jólétre való törekvésben döntő fontosságú, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a bennünk rejlő erőt – a beleinket. Az orvostudomány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a bélmikrobiómánk egészséges működésére, hiszen az rengeteg testi funkcióra hatással lehet. A Bioszállító.hu-nál minden egyes nap organikus és bio termékekkel foglalkozunk, így mindig keressük az egészség természetes támogatásának módjait. Épp ezért megértjük a virágzó bélökoszisztéma fenntartásának jelentőségét. Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyek elősegítik az egészséges bélmikrobiómát a boldogabb és egészségesebb mindennapok érdekében.

 

Mi az a bélmikrobióma?

A bélrendszerünk mikroorganizmusok billióinak ad otthont, amelyek kulcsszerepet játszanak az emésztésben, a tápanyag-felszívódásban és az immunrendszer működésében. A bél mikrobiom a gasztrointesztinális traktusunkban élő baktériumok, gombák, vírusok és más mikroorganizmusok összetett közössége. Ezek az apró lakók hozzájárulnak jólétünk különböző aspektusaihoz, mint például az anyagcseréhez, a gyulladás szabályozásához, sőt, az általános hangulatunkhoz is. Az egyensúly megteremtése ebben a mikrobiális közösségben elengedhetetlen az optimális egészséghez.

Ha nem elég sokszínű a bélmikrobiómánk, vagy ha nincs megfelelően táplálva, akkor az rengeteg egészségügyi problémához vezethet. Épp ezért fontos, hogy odafigyeljünk beleink optimális működésére. Most összeszedtük, hogy hogyan tehetjük ezt meg.

 

Változatos étrend

Talán nem meglepő, hogy az egészséges bélrendszer alapja azzal kezdődik, hogy mit teszünk a tányérunkra. Érdemes teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekből összerakni a napi étrendünket, hogy tápláljuk a bél mikrobiómáját. Fogyasszunk sok rostban gazdag gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, mivel ezek prebiotikumként működnek, táplálva a jótékony baktériumokat a bélrendszerben.

 

Okosan választott bio étrend-kiegészítők

Biotermékek viszonteladójaként hangsúlyozzuk a minőségi kiegészítők fontosságát. A bio étrend-kiegészítők kiválasztása biztosítja, hogy bélrendszerünket kiváló minőségű tápanyagokkal láthassuk el. Keress probiotikumokban gazdag étrend-kiegészítőket - például azokat, amelyek hasznos baktériumok élő kultúráit tartalmazzák, mint például a Lactobacillus és a Bifidobacterium.

 

SWANSON LACTOBACILLUS RHAMNOSUS 5 MILLIÁRD CFU / 60 DB

SPECCHIASOL® AERIS CSEPP – BIFIDOBACTERIUM INFANTIS ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK A MEGFELELŐ BÉLMOZGÁSÉRT

WALMARK LACTOBIFID KAPSZULA 14 DB

Tudatos étkezés

Lassíts és élvezd ki igazán az ételeidet. Az étel alapos rágása elősegíti az emésztési folyamatot, és lehetővé teszi a bélnek a tápanyagok hatékony felszívódását. Kerüld a zavaró tényezőket evés közben, mivel a tudatos étkezési gyakorlatok hozzájárulnak az egészségesebb bélrendszerhez és az általános emésztés javításához.

 

Jöhet a savanyúság

A fermentált élelmiszerek étrendünkbe való beépítése kiváló módja a probiotikumok természetes bevezetésének. A joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, a kimchi és a kombucha jótékony baktériumok gazdag forrásai, amelyek támogatják a virágzó bélmikrobiómát. Válassz bio fajtákat, hogy elkerülje a nem kívánt adalékanyagokat.

 

BIO BERTA BIO ZÖLDHASÚAK SAVANYÚSÁG 350G

CAPTAIN BIO KOMBUCHA ITAL ORIGINAL 400 ML

RUNOLAND BIO KIMCHI CSÍPŐS VEGÁN 300 G

 

Viszlát, feldolgozott élelmiszerek és mesterséges adalékanyagok

A feldolgozott élelmiszerek és mesterséges adalékanyagok megzavarhatják a bélbaktériumok egyensúlyát. Csökkentsd a mesterséges édesítőszerek, tartósítószerek és finomított cukrok bevitelét, mivel ezek negatívan befolyásolhatják a bélben található hasznos mikrobák sokféleségét és sokaságát.

 

Maradj hidratált

A hidratálás kulcsfontosságú a jól működő emésztőrendszerhez. Válassz bioitalokat, például gyógyteákat és vizet, hogy hidratált maradhass, miközben további antioxidánsokkal láthatod el szervezeted. A megfelelő hidratáció támogatja a belek nyálkahártyáját, elősegítve a bélmikrobák egészséges környezetét.

 

UKKO MÉREGTELENÍTŐ TEAKEVERÉK 140 G

DR.CHEN KÍNAI GYOMORTEA 20X5G 100 G

AÇAI·EV SUCCO – AÇAI ANTIOXIDÁNS BOGYÓKONCENTRÁTUM 500ML

 

Maradj mozgásban

A fizikai aktivitás nem csak a szervezet számára előnyös - bizony pozitívan befolyásolja a bélmikrobiómát is. Végezz valamilyen rendszeres testmozgást, hogy elősegíthesd a bélrendszerben a mikrobiális közösségek sokszínűségét, ezzel elérve az általános vidámságot, fittséget és jókedvet is.

 

Stresszelni még mindig nem szabad

Tudjuk, tudjuk. Könnyű mondani, hogy ne stresszeljen, de idegeskedjen az ember, amikor a hétköznapok mókuskereke sokszor csak szalad, mi pedig szaladunk utána. A krónikus stressz azonban károsan befolyásolhatja a bélmikrobiómát. Iktass be különböző stresszcsökkentő tevékenységeket, mint például a jóga, a meditáció vagy a természetben töltött idő. A bio életmód gyakorlatai segíthetnek fenntartani a harmonikus egyensúlyt a bélrendszerben.

simplepay_hu