Cikkek

Milyen vitaminok pótlása elengedhetetlen ősszel?

2023.10.18 12:19

Vitaminokra ősszel is szükségünk van. Az őszi időszak nem csak a színes természetről, a kirándulásokról és a kanapén töltött estékről szól -  sokszor a megfázások és a különböző vírusos megbetegedések teszik ki mindennapjainkat. Milyen vitaminokkal védekezhetünk a betegségek ellen? Most eláruljuk.

Olvasd el a Bioszállító.hu cikkét és tudd meg, hogy milyen vitaminokra van szüksége szervezetünknek ősszel!

Az ősz gyönyörű színekben pompázó élővilágot hoz el nekünk, ami gyakran csalogat egy-egy kirándulásra vagy túrára. A hideg idő, a zárt térben töltött mindennapok és az általános évszakváltozás számos undok baktériumokat és vírust is hordoz magával, amelyek nem hagynak minket nyugodtan, felszabadultan és egészségesen megélni a mindennapokat. Ilyenkor jönnek remek segítségül a vitaminok, hiszen pótlásuk kiemelkedően fontos lehet a betegségek megelőzésében. De milyen vitaminokra van ősszel nagy szükségünk?

A köztudatban már régóta benne van, hogy a vitaminok pótlása az év minden szakában nagyon fontos, ugyanis a rohanó mindennapokban nem mindig sikerül a megfelelő mennyiséget bevinni a szervezetünkbe csupán étrendünkből. A vitaminhiány könnyen felismerhető, hiszen ilyenkor jóval fáradékonyabbak, gyengébbek, étvágytalanabbak és stresszesebbek lehetünk. Sőt, gyakrabban elkaphatunk betegségeket és az influenzát, miközben a bőrön is megjelenhetnek gyulladások és különböző tünetek. De nem kell kétségbe esnünk, hiszen számtalan étrendkiegészítő áll már a rendelkezésünkre, ezenfelül pedig az ősz nagyon sok olyan gyümölcsöt és zöldséget is rejt számunkra, amelyek vitamindúsak és gazdagok ásványianyagban.

Vitaminok, amelyek kulcsfontosságúak az őszi hónapok során:

A-vitamin

Az A-vitamin elengedhetetlen ebben az időszakban. A javasolt napi elfogyasztandó mennyiség felnőtt férfiak számára az 900 mikrogramm (3000IU), illetve felnőtt nők számára 700 mikrogramm (2300IU), de a legtöbb multivitamin készítményben már 5000 NE/IU található meg. A korai sötétedés kifejezetten megterhelő lehet a szemek számára, míg a hideg csípős szél a bőrünknek lehet megpróbáltató. Az A-vitamin magas antioxidáns tartalmának köszönhetően támogatást nyújt a bőr gyorsabb regenerálódásában, illetve javítja a látást és csökkentheti annak romlását.

Herbiovit Multivitamin Active Formula tabletta 60 db - Biosz (bioszallito.hu)

WTN D3- K2- A-vitamin Komplex étrend-kiegészítő 20 Bioszállí (bioszallito.hu)

A-vitamin Szem S.Bernhard 180 db kapszula #99 - Bioszállító. (bioszallito.hu)

Swanson a-vitamin kapszula 10000ne 250 db - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

 C-vitamin

Az őszi szelesebb hónapok során bőrünk extra terhelésnek van kitéve. Ezért kiemelkedően fontos, hogy az ajánlott napi 500 milligramm C-vitamin bevitelre megfelelő figyelmet fordítsunk. Ennek a vitaminnak köszönhetően megnőhet szervezetünkben a kollagéntermelés, amely a bőr, a fogak, a csontok és az érfalak támogatásáért felelős. Továbbá, a C-vitaminnak lehetünk hálásak immunrendszerünk megfelelő működéséért, ugyanis értékes antioxidánsokkal van tele, amelyek segítségül jöhetnek a káros szabad gyökök megkötésének megszüntetésében és megakadályozásában – a szabadgyökök pedig a bőrünk öregedéséért felelősek. Eredményképp megoldást jelenthet a fáradékonyság és a stressz ellen, valamint a bőr fiatalon tartásában.

BIOHEAL 1000 MG C-VITAMIN+CSIPKEB. TABL. - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

DAMONA C-VITAMIN+CSIPKEB. TABL. 100 DB - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Natur Tanya® 1000 mg Retard C-vitamint, D3- és K2- - Bioszál (bioszallito.hu)

D-vitamin

A szervezetben a csontok, izmok és fogak egészségében és annak megőrzésében nagy szerepet játszik a D-vitamin. A szervezetünk természetes úton is képes előállítani a D-vitamint a napsugarakból, azonban az őszi időszakban kevesebbet tartózkodunk közvetlen napsütésben. Ezért a D-Vitamin pótlása az őszi időszakban létfontosságú. A javasolt napi beviteli mennyiség 18 év felettiek számára 1500-2000 NE. A D-vitamin hiányában levertséget, gyakoribb fáradtságot és lustaságot tapasztalhatunk álmosság kíséretében. Gyakoribb lehet a betegségek és megfázások összeszedése, miközben a gyógyulási folyamat is meghosszabbodhat. Tehát a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mindazok mellett, hogy támogatja a szervezetet a sejtosztódási folyamatokban.

NATURLAND PRÉMIUM D-VITAMIN FORTE TABL. - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Netamin D-vitamin 2000 NE SZUPER - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Biocom Liquid D3 D-vitamin csepp 2500NE 15 ml - Bioszállító. (bioszallito.hu)

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat rejtenek az őszi nagy kedvenc gyümölcsök és zöldségek?

Alma

  • B-, és C-vitamin
  • Cink, kalcium, kálium, magnézium, vas, folsav és foszfor

Körte

  • B-, és C-vitamin
  • Cink, kalcium, kálium, magnézium, vas, folsav és foszfor

 

Szőlő

  • B1-, B2-, C-, és K-vitamin
  • Biotin, cink, kálium, magnézium, vas, folsav és foszfor

Szilva

  • B2-, és C-vitamin
  • Kálium, magnézium és vas

Sütőtök

  • B-, és C-vitamin
  • Biotin, karotin, niacin és folsav

Fejes káposzta

  • B-, és C-vitamin
  • Kálium, magnézium, nátrium, vas, folsav és jód

Vészeld át te is vitamindúsan és ásványianyagokban gazdag étrenddel ezt a megfázásos őszi időszakot a Bioszállító.hu széles vitamin kínálatával! 

 

 

simplepay_hu