Cikkek

A házi jeges tea titka - így készíts tökéletes jeges teát

2023.09.04 16:17

Ki ne ismerné a zamatos gyümölcsökből, vagy karakteres fekete teából készül jeges üdítőket. A boltok polcain nagy választékból vásárolhatunk magunknak jeges teát - de azt is tudtad, hogy még egyszerűbben elkészítheted ugyanazt otthon is? A mai cikkünkbe belevetjük magunkat az otthoni jeges teakészítés rejtelmeibe.

Pofonegyszerű jeges tea receptekért olvasd el a cikket és kövesd a Bioszállító.hu blogját.

Az idei nyári hőség talán leghasznosabb része az volt, hogy a rengeteg „unalmas” vízfogyasztás mellett megtanultunk tökéletes házi jegesteát csinálni. Ez a nagyszerű hűsítő nem csupán remek a kiszáradás elleni küzdelemben, de mindamellett egy otthon is igen egyszerűen elkészíthető ital, amely remekül szolgál a mindennapok során, de akár a vendégeinknek is bátran kitölthetjük.

Az jeges tea eredete

Azonban mielőtt beleugranánk az elkészítésébe - mint sok minden másnál is - érdemes megtekinteni a jeges tea eredetét ugyanis nem csak ízben, de kultúrában is igen gazdag ez az ital. Amikor a jeges teára gondolunk, gyakran az amerikai életérzés juthat az eszünkbe. Nem is csoda, hiszen megannyi filmben és reklámban is ezt láthatjuk. A melegebb éghajlatú amerikai déli államokban hamar rájöttek, hogy az élet sokkal édesebb a tea hűtött formájának fogyasztásával. Ez a népszerű ital valamikor a 19. században került feltalálásra, amikor is a tea árusok a forró nyári napokon nem tudták eladni portékájukat. Ekkor kitalálták, hogy a tea jégen szervírozva sokkal kelendőbb a szomjas emberek számára a forró időben. Ez az ital annyira az amerikai kultúra részévé vált, hogy mostanra a téli hidegben is előszeretettel fogyasztják a jeges teát minden formában.

Hogyan készítsünk házi jeges teát?

Előkészületként érdemes kiválasztani az alapanyagot. Jeges teát lehet csinálni fekete, zöld vagy gyümölcs teákból. Bármelyiket is választjuk, az ital elkészítésének módja megegyezik - azonban ízesítés szempontjából eltérő lehet. Habár megannyi recepttel találkozhatunk az internetet böngészve, a jeges tea készítésének alapvetően két formáját különböztethetjük meg. Az lefőzött teaalapból készült verziót, és a hidegen áztatott „cold brew” megoldást.

Főzött teából készült jeges tea

Ahogyan a hétköznapokból megszokhattuk, a teafőzésnél a filteres teát forró vízben áztatjuk pár percig, amíg ki nem adja az aromáját. Ezzel a módszerrel ugyanis a teafüvekből a különböző csersavak oldódnak ki, amelyek megadják a tea megunhatatlan és egyedi ízét, illatát. Jeges tea készítése során azonban egy sokkal töményebb főzetet csinálunk, amelyet felhígítunk. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megvalósítani, hogy egy adott vízmennyiséghez dupla annyi teát használunk, mint ahogy azt normál esetben tennénk. Így a lábasunkba felforralt egy liter vízhez tegyünk körülbelül 8 db teafiltert, majd hagyjuk állni 5 percet. Miután ezzel megvagyunk, igény szerint adjunk hozzá cukrot vagy édesítőszert, majd 3x annyi vizet hozzáöntve hígítsuk fel a főzetünket. Ízlésünkhöz igazítva rakhatunk bele citromot, mentát vagy bogyós gyümölcsöket is, majd jéggel kiegészítve fogyaszthatjuk is.

Cold brew jeges tea

A kávézás szerelmesei már hallhattak a „hidegen főzött” kávék különleges elkészítési módjáról és karakteres ízéről. Nos, ez a teánál sincs másképp. A cold brew módszerben ugyanis a tealeveleket hosszan, több órán át hagyjuk hideg vízben állni. Ilyenkor ugyanis lassan kioldódnak a teában megtalálható aromák, amelyek egy sokkal markánsabb és kifinomultabb ízt nyújtanak. 1 liter hideg vízhez adjunk 3-4 teafiltert, majd a hűtőben állva hagyjuk pihenni 6-8 órát. Talán a legpraktikusabb, ha egy egész éjszakát hagyjuk állni, így reggelre egy tökéletes zamatú jeges tea fogad minket. Amikor kivártuk a megfelelő időt, kedvünk és ízlésünk szerint adjuk hozzá kiegészítőinket és már fogyaszthatjuk is.

A jeges tea készítése egy pofon egyszerű módja annak, hogy egy kicsit felfrissítsük az életünket extra macera nélkül, így bátran tudjuk ajánlani mindenkinek kipróbálásra.

Készíts Te is otthoni jeges teát a Bioszállító.hu termékei segítségével.

MILFORD KÜHL&LECKER FEKETE TEA BARACK - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Herbária kedvenc teáim fekete tea válogatás 6x5 db - Bioszál (bioszallito.hu)

ALCE NERO BIO 100% CITROMLÉ - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

GYÓGYFŰ BORSMENTALEVÉL TEA - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

simplepay_hu