Cikkek

Tippek a környezettudatos mindennapokért

2023.09.04 15:08

A környezeti károk mértéke miatt egyre több emberben erősödik az akarat, hogy a mindennapi cselekvéseinkkel minél kevésbé szennyezzük gyönyörű bolygónkat. A tudatos gondoskodás kívülről csak extra macerának tűnhet, azonban a kis lépések is sokat segíthetnek. Íme néhány tipp, amivel könnyedén tudunk környezettudatosan élni.

Olvasd el a cikket és ismerj meg Te is a hasznos tippeket a tudatos mindennapokért!

Manapság a 21. század ezen felére a környezetkárosítás olyan hatalmas méreteket ölt, hogy az emberek nagy része magától elkezd gondolkodni: „Hogyan tudnék környezettudatosabban élni?”. A mindennapjaink során rengeteg dolgot csinálunk, amely kihatással van a környezetünkre. Az étel, amit fogyasztunk, a szemét, amit termelünk, a szerek, amivel takarítunk, vagy akár az is, hogy hogyan és hová közlekedünk. Ezek mind-mind olyan tényezők, amelyekben már kis odafigyeléssel változást hozhatunk a közvetlen környezetünkben. A következőkben olyan példákat és tippeket hoztunk neked, amelyek bárki által könnyen átvehetőek és szinte nem is járnak kompromisszummal, vagy csak egy minimálissal.

Gyűjts szelektíven!

Talán a szelektív hulladékgyűjtés jut mindenkinek elsőre eszébe, amikor a környezettudatos témát említjük. A szétválogatott és szelektált szemétgyűjtés egy elég meghatározó iparággá vált, amely már hazánkban is meglehetősen elterjedt. Azonban fontos, hogy amennyiben van lehetőségünk erre (otthon vagy a környékünkön), éljünk vele és válogassuk ki a szemetünket. Ide tartozik a használt sütőolaj gyűjtése, valamint az elhasznált elemek és akkumulátorok leadása is.

ECOIZM SZEMETESZSÁK ÚJRAHASZN.10 LITER - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Termelj kevesebb szemetet és légy környezettudatos!

A jóléti társadalmunknak egyik nagy környezetszennyező tulajdonsága a rengeteg vásárlásból és fogyasztásból származó szemét. Egy átlagos magyar ember körülbelül 400 kilogramm szemetet termel egy évben. Vásárlásunk során válasszunk olyan termékeket, amelyek láthatóan kevesebb csomagolást tartalmaznak. Ilyen megoldás lehet még az egyre több helyen megjelenő vászonszatyrok használata zöldség, gyümölcs és pékárú vásárlásakor. Kinek van szüksége még egy extra eldobható műanyag zacskóra, nem?

Boc'n'Roll DíszCsempe Piros szendvicscsomagoló - b (bioszallito.hu)

Netamin Vászontáska 100% pamutból - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Válassz tartósabbat!

Manapság az elektronikai és műszaki dolgoknál egyre gyakrabban tapasztalható az eszközök rövid élettartalma. Az ár csökkentéséért és az újra vásárlásért a gyártók ugyanis gyakran silányabb alapanyagokat használnak, amelyekkel hamarabb tönkre mennek a termékek, és javításuk is szinte lehetetlen. Ez egyébként egy kifejezetten frusztráló dolog. Egy kis utánajárással válasszunk olyan terméket, amely minőségében tartósabb vagy könnyedén, akár otthoni körülmények között is javítható. Ezzel nem csupán megspórolunk magunknak egy csomó idegeskedést, de kevesebb szemetet is termelünk.

Használj természeteset!

A mindennapjaink során rengeteg mesterséges alapanyagokkal rendelkező termékkel találkozhatunk, amelyek használatával nem csak saját magunkat, de a közvetlen környezetet is károsíthatjuk. A szennyvízbe kerülő vegyszerek a vizeket és a földet is károsíthatják, de egyes szépségápolási termékek által a bőrünk is sokkal érzékenyebbé válik. Szerencsére ezt már a gyártók is észrevették, így egyre népszerűbbek a természetes alapanyagokat használó kozmetikai és tisztítási termékek is. Ide lehet sorolni a BIO vagy tudatosan megtermelt ételeket és alapanyagokat is. Ezek nem csak a szervezetünkre vannak jó hatással, de környezettudatosak, és a megtermelésük is kevesebb teherrel jár Földünkre nézve. Vásárláskor érdemes nemzetközi szervezetek zöld címkéit keresni, hogy megbizonyosodjunk róla, amit veszük tényleg természetes.

ALMAWIN NARANCSOLAJ TISZTÍTÓ KONCENTR. - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Dermaflora 0% sampon aloe vera 250 ml - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

A tudatos élet a mai felgyorsult világba nem egyszerű. Azonban a fent említett tippek megfogadásával képesek lehetünk érezhető változást létrehozni a saját és a környezetünk életében is. A nap végén pedig mi is büszkék lehetünk magunkra, hogy tettünk valamit a fenntartható jövő érdekében és környezettudatosan éljük a mindennapokat.

Legyél tudatos és keresd Te is a Bioszállító.hu fenntartható termékeit!

 

simplepay_hu