Cikkek

Egészségesebb ételek fermentálással

2023.07.24 14:46

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy az egyszerűnek gondolt ételek is tartalmazhatnak különböző színezékeket, mesterséges ízfokozókat és megannyi, az emberi szervezet számára akár káros anyagokat. Erre próbál választ adni az otthoni fermentálás.

Olvasd el te  is a Bioszállító.hu legújabb blogcikkét és tudj meg többet a fermentálásról!

Sokunknak ismerősen csenghet a fermentálás szó, ha élelmiszerekre gondolunk - azonban a mögöttes eljárások módjával és működésével lehet, hogy nem vagyunk tisztában. Így először tekintsük meg, mit is jelent ez a szó.

Mi az a fermentálás?

A fermentálás, vagy más néven erjesztés egy természetes folyamat, amely a cukrokat az ember számára hasznos anyagokká alakítja át. Az erjesztés története egészen Kr. e. 10 000 évvel előttre nyúlik vissza, amikor az első emberi civilizáció megalakult a Közel-Keleten. Ez a kémiai folyamat általában valami biológiai élőflóra által kerül elvégzésre, mint élesztőgombák, penészek vagy baktériumok. Erjesztés hatására készül az ember által fogyasztott megannyi étel, mint például sajtok, joghurtok, kefír, de a kovászos kenyér és a sör is.

Miért egészséges fermentált ételeket fogyasztani?

Az ilyen jellegű ételek és italok fogyasztása kiváló hatással bír az emberi szervezetre és kifejezetten hasznosnak bizonyul az emésztőrendszernek. A fermentálás hatására ugyanis az ételben kialakulnak a bélflórának hasznos baktérium családok, amelyek segíthetnek az emberi emésztés megerősítésében, és annak hatásfokának növelésében. Mindemellett a fermentálás hatására az ételeket egyben tartósítjuk is. Az ilyen jellegű tartósítási eljárásnak az az előnye, hogy az ételt nem tesszük ki ultra magas hőmérsékletnek - beleértve a hideget és a meleget is. Ezáltal a zöldségekben, gyümölcsökben magas fokon megmarad a természetes vitamin és ásványi anyag tartalom, így könnyebben tudunk táplálóbb és egészségesebb ételekhez hozzájutni. Továbbá, a boltokban található megszokott termékekkel ellentétben a fermentált ételek nem tartalmaznak mesterséges, és sok esetben káros tartósítószereket sem. Ebből a különleges eljárásból végeredményként természetes módon egészséges és életmóderősítő finom ételeket kaphatunk.

Hogyan tudunk otthon fermentálni?

Most, hogy tudjuk mi is áll az erjesztés mögött tekintsük meg miként tudjuk mindezt otthon elvégezni. A fermentálás bonyolult eljárás is lehet, amely megannyi eszközt és precíz odafigyelést igényel. Ebbe segíthet nekünk a Vegital fermentáló készülék. A 1,2 literes űrtartalommal rendelkező eszköz nagy mennyiségű fermentált ételt képes elkészíteni egy éjszaka leforgása alatt, legyen az zöldség, gyümölcs, gabona vagy ital. Az okos funkciók által beállíthatunk előre meghatározott ételtípusok szerint fermentálást, amely a megfelelő hőfokon kezeli ételünket. A program végén a gép automatikusan elkezdi hűteni a tartályt, és 24 órán keresztül hidegen tartja azt, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy megromolna a fermentált étel. A készülék igen esztétikus kivitelben, egyszerű de sokrétű kezelhetőséggel rendelkezik. A kezdő fermentálók is hamar profikká válhatnak.

VEGITAL FERMENTER BROWN - HŰTŐVEL ELLÁTOTT MULTIFUNKCIÓS FER (bioszallito.hu)

Az eszközzel a fermentálás gyerekjáték. Nincs is másra szükségünk, mint hogy a választott ételünket előkészítsük az erjesztéshez. Egy remek választás lehet a tradicionális japán konyhában közkedvelt szójababból készült natto étel.

Ennek elkészítése úgy kezdődik, hogy a szójababot beáztatjuk, amíg a babszemek puhák nem lesznek. A natto baktériumkultúrát feloldjuk egy pohár vízben, amelyet a már leszűrt szójababokra öntünk. Ezek után tálcába behelyezve mindez mehet a fermentáló készülékbe. Egy 24 órás program lejártával el is készült a friss és finom natto.

A fermentálás nem csupán a tartósítás egy természetes módja, de az erjesztett ételek fogyasztásával a szervezetünknek is jót tehetünk vitaminok és jótékony baktériumok bevitelével.

Fermentálj te is egyszerűen otthonod kényelméből a Bioszállító.hu termékeivel!

 

simplepay_hu