Cikkek

Mi is az a BCAA - és valóban elengedhetetlen az edzéshez?

2023.06.05 19:40

A boltok polcain egyre több BCAA feliratú, kifejezetten sportolásra tervezett termékkel találkozhatunk. A jól hangzó név mögött azonban egy számunkra igen hasznos egészségfokozó készítmény áll. A mai cikkünkbe megtekintjük, mit is takar a BCAA és mire használhatjuk a mindennapjainkban is.

 

Olvassa el a Bioszállító.hu cikkét a BCAA készítményről!

Mi is az a BCAA?

Az emberi szervezet a megfelelő működéséhez megannyi különösen fontos aminosavra támaszkodik. A BCAA (angolul Branched Chain Amino Acid) az elágazó láncú aminosavak közé tartozik, amely három esszenciális aminosavat tartalmaz – ez a a leucin, izoleucin és valin aminosavakat foglalja magába. Ezeket az emberi test nem képes önállóan előállítani, így  étkezés útján kell bevinni. A BCAA-k a test szöveteiben az izomfehérjék 14%-át és az összes aminosav 35%-át alkotják, méghozzá 2:1:1-es arányban.

 

Mire jó a BCAA?

A BCAA-kat elsősorban az izmok energiaforrásaként használja a szervezet, így intenzív fizikai igénybevétel során az izmokban ezen elengedhetetlen aminosavak szintje jelentősen csökkenhet. Mindemellett, kifejezetten fontos szerepet tölthet be az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában, a szövetek regenerálásában, a bőr és izom növekedésében.

Sportolás során testünk rengetek energiát használ fel, amelynek pótlására a megfelelő tápanyagbevitel szükséges, hogy az izmok megerősödhessenek. Ehhez tartozik az is, hogy egy megerőltető edzés során az izmaink hatalmas terhelésnek vannak kitéve. A BCAA-k segíthetnek az izomrostok tápanyagfelvételében és csökkenthetik az edzés közben felmerülő izomkárosodást. Ebből adódóan a BCAA-k segíthetnek az izomfájdalom csökkentésében és az edzés utáni regeneráció felgyorsításában.

 

Mikor érdemes BCAA-t fogyasztani?

A különböző BCAA tartalmú sportitalok fogyasztása különösen fontos lehet azok számára, akiknek céljuk az izomtömeg növelése, a testzsír csökkentése és a teljesítményük javítása. Ezeket lehet reggelire vagy edzés előtt fogyasztani, hogy az izmok felkészüljenek az intenzív fizikai aktivitásra. A BCAA tartalmú sportitalok fogyasztása az edzés alatt is ajánlott lehet, ugyanis ilyenkor fokozhatja az izom teljesítményét és növelheti az energiaszintet. Az edzés után pedig segíthet az izomfehérje szintézisben és az izmok megfelelő regenerációjában. A szakértők ajánlása szerint edzés előtt és után 10-10 gramm BCAA bevétele javasolt.

A boltok polcain megannyi féle, formájú BCAA tartalmú termékek megvásárolhatóak, amely között mindenki megtalálja saját igényeihez illeszkedő készítményt legyen az tabletta, sportital, vagy por formájában.

 

BIOTECH BCAA CITROMOS 360G GM.CM. - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Maxx bcaa ital lime-citrus mix 330 ml - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Flavin7Sport AminoBCAA+ - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

 

Azok számára, akik inkább természetes ételekkel szeretnék biztosítani a BCAA-k bevitelét, megtalálhatóak olyan élelmiszerek, amelyek bővelkednek az esszenciális aminosavakban.

 

  • Csirke: A csirkemell sportolók és az egészséges táplálkozást követők körében kiemelkedő szerepet tölt be. Magas BCAA, fehérje és alacsony zsír- és kalóriatartalmának köszönhetően kiváló választás lehet az izomnövekedéshez és a testsúlycsökkentéshez.
  • Hal: A lazac, a tonhal és a hering ugyan csak rengetek fontos aminosavval rendelkezik, köztük omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.
  • Tojás: A tojásfehérje tartalmazza arányaiban a legtöbb jól hasznosuló fehérjét mindemellett, igen kiváló BCAA forrás. A tojás segíthet az izmok növekedésében és a teljesítőképesség javításában, de igen jó alapanyagnak minősül a fogyókúrás diétában is.

 

Legyen az tervezett izomépítés, szálkásítás, fogyókúra vagy akár megterhelő fizikai munka a hétköznapok során, fontos, hogy az izmainkat megfelelően ellássuk energiával, és a lefárasztott izomrostokat regeneráljuk. BCAA aminosavak segíthetnek mind ebben, ezért is elengedhetetlen, hogy rendszeresen és változatosan étkezzünk. Az étrendünkből hiányzó tápanyagokat pedig pótoljuk, ha kell külső étrendkiegészítőkkel.

 

Válassza Ön is a Bioszállító.hu sportoláshoz tervezett termékeit!

simplepay_hu