Cikkek

Viszlát, stressz! Természetes hatóanyagok stressz ellen

2023.06.05 17:32

A hétköznapok mókuskerekében megannyi stresszes helyzet érhet bennünket, ami kihatással lehet a közérzetünkre és az egészségünkre. Azonban, ezen stresszes panaszok csökkentésére szerencsénkre a természethez is tudunk fordulni a valerianan és komlón keresztül. Ebben a cikkünkben megtekintjük e két növény idegrendszerre kifejtett jótékony hatásait.

Tudjon meg többet ön is a stressz természetes kezeléséről a Bioszállító.hu cikkjéből!

Stressz, szorongás, izgulás. Ezek a problémák egyre elterjedtebbek rohanó világunkban, és sokszor krónikussá is válhatnak. A különböző meditációs gyakorlatok, terápiás módszerek és a lelassulás mellett szerencsére a természet erejét is segítségül hívhatjuk. A különböző növényeket az emberiség már évezredek óta használja különböző egészségügyi panaszok csökkentésére. A természetes gyógymódok és kiegészítők használata a modern gyógyszerészet ellenére egyre népszerűbbé válik az emberek körében világszerte. A valeriana és a komló két olyan növény, amelyek régóta a köztudatban vannak nyugtató hatásuk miatt.

 

Komló a stressz ellen

 

A közönséges komló, vagy más néven Humulus lupulus, megannyi felhasználási lehetősséggel rendelkezik. Többek között alkalmazzák szépségiparban, sörgyártásban, gyógyászatban, de egyre népszerűbb különböző ételek ízesítésére is. Ez az enyhén kesernyés növény önmagában nem rendelkezik erős nyugtató hatással, inkább enyhébb alvási problémákra ajánljak. Emellett remekül használható más hatóanyagokkal együtt is, mivel segíthet a megfelelő hasznosulásban. A komló hatása a benne található humulon és a lupulon nevű vegyületeken alapul. A humulon és a lupulon azok a vegyületek, amelyek a komlóban a sör keserű ízét is adják. Ezek erős antioxidáns hatásúak, megköthetik a szabad gyököket, segíthet csökkenteni a gyulladást a testben, javíthatja az emésztést. Mindemellett ezen vegyületeknek köszönhetően a komló az emberi idegrendszerre is jótékony hatással van, oldja a szorongást és a stresszt.

 

Valerianaval a stressz elleni küzdelemben

 

A valeriana, vagy más néven macskagyökér egy Európában őshonos, szép rózsaszín virágokban díszelgő évelő növény. Már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy a belőle készített főzet megnyugtathatja a testet és a lelket, csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvást. A komlóhoz képest sokkal erősebb nyugtató hatással rendelkezik a macskagyökér, amely által rengeteg orvosi készítménynek is az alapját képezni. Számos aktív vegyületet tartalmaz, köztük az izovalerátokat, a hidroxiizovalerátokat és a valerénsavat. Ezen vegyületek jótékony hatása az úgynevezett GABA-receptorok aktiválásán alapul. A GABA a központi idegrendszer legfontosabb gátló neurotranszmittere, vagyis ingerület továbbító anyaga. A valeriana a GABA-receptorokra van kihatással, amelynek eredményében az idegrendszeri működések lecsökkennek és megnyugszunk.

 

A gyógyászatban gyakori a macskagyökér és a komló együttes alkalmazása. A két alapanyag már önmagában is remek stresszcsökkentő, azonban együttesen képesek egymás jó tulajdonságait kiegészíteni és felerősíteni. Elősegíthetik a test és az elme nyugalmát, a stressz és a szorongás csökkentését. Segítséget nyújthat az alvásproblémákkal küzdő embereknek is, mivel megkönnyítheti az elalvást, mélyebb és minőségi pihentetőbb alvást eredményezve. Gyakori, hogy ezen két növény együttesét kiegészítik kamillával, citromfűvel vagy levendulával, amelyek ugyancsak közismertek a gyulladáscsökkentő és léleknyugtató hatásaikról. A valeriana és komló készítmények megannyi formában megtalálhatóak, köztük kapszulák, teák, és tinktúrák. Fontos megjegyezni, hogy ezen természetes gyógyszerek szedése általánosságban biztonságos és függőséggel se jár. De mindenképpen a megadott termék előírása szerint fogyasszuk!

 

A szorongás, stressz és az alvásproblémák korunk felgyorsult életviteléből származó generációs betegségek része. A rengeteg kellemetlenség mellett nagyban kihathatnak az általános közérzetünkre és szervezetünk egészségére. Orvos által felírt komoly gyógyszerek előtt azonban érdemes először a természet kincseihez fordulni. A valeriana és a komló kifejezetten alkalmas lehet a megnevezett problémák csökkentésére és a közérzetünk javítására. Ezen termékek széles körben elérhetőek, egyéb olyan hatóanyagokkal kiegészítve, amely Önnek a leghatékonyabban megfelelnek.

 

Valeriana Night Forte Kapszula 60db - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

VALERIANA RELAX KAPSZULA 30 DB - Bioszállító.hu (bioszallito.hu)

Swanson Valeriana, kamilla, komló 60db kapszula - Bioszállít (bioszallito.hu)

 

Válogasson Ön is a Bioszállító.hu széles gyógynövény kínálata között!

simplepay_hu