Cikkek

A koffein hajerősítő szuperképessége

2023.03.14 11:08

Tudta, hogy a koffein nem csak energizál, de a hajnak is nagyon jót tesz? A korai reggelek napindító meleg kávéjából már közelről ismerjük a koffein élénkítő hatásait. Azonban, olykor bele sem gondolunk, hogy ez a komplex vegyület egyébként mi másra lehet még jó. Ebben a cikkben megtekintjük, miként szolgálhatja a koffein hajunk és fejbőrünk egészségét.

 

Ismerje meg a hajápolás különböző koffeines módszereit a Bioszállító.hu cikkéből!

A haj rengetek hatásnak van kitéve nap mint nap, amelytől könnyen töredezhet, kiszáradhat, zsírosodhat, de akár olyan komolyabb problémák is érhetik, mint a gombásodás és a nagy mértékű hajhullás. A hajtermékek, a hajfestés, a gyakori hajmosás és nagyvárosok pora csak részei azoknak a tényezőknek, amely által hajunk és fejbőrünk kiszáradhat és korpásodhat. Ezek a gyakori hajpanaszok nem csupán kellemetlenségek hordozója számunkra, de sok esetben makacsul nehezen lehet megszabadulni tőlük. Próbálkozhatunk sokféle megoldással, azonban lehet, hogy csupán egy kis élénkítésre van szüksége a fejbőrünknek. Itt jön be a képbe a koffein különleges hatása.

 

Mi is az a koffein

A koffein tartalmú italok, frissítők tagadhatatlan népszerűségéből már mindannyian ismerhetjük ennek a vegyületnek a szervezetre kifejtett hatásait. A koffein egy kristály szerkezetű anyag, amely a véráramba jutva a vérereket összehúzza és blokkolja az adenozin tevékenységet. Ez a szervezet fáradság és ébrenlét egyensúlyában tölt be fontos szerepet. Többek között ezáltal is érezhetjük, hogy egy későn elfogyasztott gőzölgő kávé után nehezünkre esik este álomra hajtani a fejünket. Az adenozin befolyásolása mellett a koffein által a szervezetünk elkezd koritozolt és adrenalint termelni, amely felgyorsítja a szívverést és az összeszűkült vérérek mellett igen gyorsan megnöveli a vérnyomást.

 

A koffein hatása a bőrre

A kozmetikai iparban is hamar felismerték a koffein erejét. A rendkívül magas bioaktivitása által a koffein kifejezetten hatásosan szívódik fel a bőrön keresztül, és növeli a bőr mikrocirkulációs képességét, vagyis felgyorsul és hatékonyabbá válik a bőrsejtek és a véráram közötti tápanyagcsere. A kiszáradt fejbőr és elgyengült hajhagymák számára ez pont egy olyan tulajdonság, amely kifejezetten jót tesz. Amikor a koffein a fejbőrünkkel érintkezik, igen gyorsan, akár 2 percen belül képes felszívódni a felsőbb hámrétegekben. A bőrünkbe bejutva fokozza a fejbőr vérkeringését, amely a tápanyagtöbblet mellett több friss oxigénnel látja el a bőrt, egészen a felsőbb rétegektől a hajhagymákig.

 

Koffein tartalmú hajtermékek

A koffein tartalmú hajszeszek és samponok megoldást jelenthetnek a férfiak körében is gyakran előforduló örökletes hajhullás kellemetlenségeire. Ez a sokaknál megjelenő panasz sokszor a magasabb tesztoszteronszint által a hajhagymákra kifejtett negatív hatás miatt történik. A megnövekedett hormonszint egyfajta érzékenységet alakíthat ki a hajhagymákban. Ez az érzékenység elvékonyodott hajszálakhoz vezet, amely végül a haj kihullását eredményezheti. A koffein tartalmú hajtermékek képesek a hajhagymák érzékenységét csökkenteni, amely megakadályozhatja vagy lassíthatja a korai hajhullást.

A nők esetében elterjedt és gyakori lehet a haj festése. A csinos megjelenés sajnálatos mellékhatása azonban, hogy a hajfestékek használata meglehetősen szárítja, vékonyítja és gyengíti a hajszálakat. Ezen hatások mérséklésére ajánlott a koffein tartalmú samponok használata, amely nem csupán a haj szárazságát képes csökkenteni, de vitalizálja és fényesebbé teszi a hajkoronát.

Mindezekből hamar kitűnik, hogy milyen nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik a koffein, ha a hajunkról van szó. Férfiaknál és nőknél zsíros, száraz vagy normál haj esetén is bátran érdemes használni a koffein tartalmú hajápoló szereket, samponokat vagy hajtonikokat. Az erős és egészséges haj nem csupán a kinézetünkre, de a közérzetünkre is igazán pozitív hatással van.

 

Koffein tartalmú hajápoló készítmények a Bioszállító.hu oldalán

Dr.immun 25 gyógynövényes hajsampon koffeinnel és biokávé ki (bioszallito.hu)

Alpecin hybrid koffein hajszesz 200 ml - bioszallito.hu

BIONE KERATIN + KOFFEIN+MAKADÁMIAMAG OLAJ - ÖBLÍTÉ Bioszállí (bioszallito.hu)

 

Nézzen szét bátran a Bioszállító.hu által forgalmazott koffeines hajápolók között!

simplepay_hu