A legjobb lúgosító gabona. Ez a kb. tízezer éves múltra visszatekintő gabona számtalan vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz: megtalálható benne többek közt, B1-, B2-, E-vitamin, vas, kalcium, kálium, szerves só. A benne található foszfor elűzi a fáradságot, és megakadályozza a depresszió kialakulását. A magnézium, és a vas pedig elősegíti a sejtek regenerálódását. Szilícium tartalma fokozza a szervezet védekezőképességét. A köles az egyik legősibb gabona, kb 10.000 éves múltra tekint vissza. Már a középkorban is szívesen fogyasztották Magyarországon. A XVIII. -XIX. században a kenyérgabonák megjelenése miatt teljesen visszaszorult. A Föld különböző pontjain, Afrikában, Ázsiában ma is naponta fogyasztják. Kedvező hatásai : rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású késlelteti az öregedési folyamatokat, gyulladástcsökkentő hatású sok benne a szilícium, ami erősíti a szervezet védekező képességét erősíti a látást vashiányos állapotra kíváló savtúltengésre vércukorszintet és zsíranyagcserét szabályozza erősíti az érfalat jó az emésztőrendszernek kovasav tartalmának köszönhetően rugalmassá teszi a bőrt, fényessé a hajat erősíti a fogakat, körmöket hűvös időben nagyon jó melegítő lép gyógyszere Tartalmaz: nátriumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, B karotint, B1 és B2 vitamint. Az egyetlen olyan gabona, amely teljes értékű fehérjéket és 7 aminosavat tartalmaz. Lugos kémhatású. Felhasználás előtt mindig mossuk át.