A mate egy teaszeru üdítőital, melyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Braziliában fogyasztanak. A Yerba Mate évelő fa szárított leveleiből és szárából főzik. Neve a mati szóból ered, ami a bennszülöttek nyelvén lopótököt (Lagenaria vulgaris) jelent. A forrázással készült italokat hagyományosan az ebből készült edényszeru alkalmatosságból itták. A növényt a tudomány, mint Ilex parguarensis- t ismeri 1822 óta, Auguste de Saint Hilaire francia botanikus munkássága nyomán.Az Aquifoliaceae-k családjába tartozik és a déli 10° és a 30° szélességi fok között honos a Paraguay folyó medencéjében. Trópusi növény. Magas hőmérséklet és páratartalom, évi 1500 mm csapadék szükséges optimális fejlődéséhez. Vadon termő egyedeinek teljes kifejlődéséhez 15 év szükséges. Ekkorra a fa eléri a 15 méter magasságot. Leveleinek alakja változó, hegyes, ovális, szélük enyhén furészelt. Október és december között virágzik. Virágai aprók, bogyószeru gyümölcsének íze a borséra hasonlít. Jellegzetes zamata van, kesernyésen édeskés, hasonlóan a kamillához. 196 illékony kémiai összetevőt tartalmaz a Yerba Mate, ebből 144 a belőle készült teában is jelen van. Ugyanakkor kevesebb adsztringenst tartalmaz, mint a hagyományos tea. A néphit szerint gyógyhatással bír: stimulálja az idegrendszert, enyhe vizelethajtó és rheume ellenes szer.