Ez egy különösen ízletes és ősi fűszerféleség, mely Indiában őshonos. A kardamom használata azóta széles körben elterjedt a világban, szinte valamennyi kultúrában megtalálható ezeknek az ízletes magoknak a saját jellegzetes használati módja. Indiában, ahol mind a zöld, mind a fekete kardamomot használják, ez a mag fontos alapanyaga a hús, és zöldségételeknek. A Közel-Kelet egyes részein ezeket a magokat a kávészemekhez keverik, mielőtt megfőznék. Észak Európában, különösen Skandináviában a kardamomot olyan sütemények ízesítésére használják, mint amilyenek a karácsonyi sütemények, kalácsok, aprósütemények, lapos vajas teasütemények és molnárkák. A zöld kardamomot Indiában és a Közel-Keleten részesítik előnyben. A kardamom egy hüvely, melynek külső héja nem túl aromás, és apró magokat tartalmaz, melyeknek erős, intenzív ízük van. A különleges fehér és zöld hüvelyek hasítás és rés nélküliek, így az ízeket remekül megőrzik. Jól záródó üvegedényben a kardamom hüvelyek gyakorlatilag örökre frissek maradnak. A kibontott, vagy lehántolt kardamom magok nem drágák és nagyon ízletesek, de néha meg kell darálnunk, vagy szét kell dörzsölnünk felhasználás előtt. Az őrölt kardamom intenzív, erős ízű és könnyen felhasználható anyag (különösen sütemények esetén, ahol ez a finomra őrölt por a kívánatos). A fekete kardamomot, mely az afrikai szakácsművészetnek régóta része, eredetileg Indiában a zöld kardamom olcsó helyettesítőjeként használták. A fekete kardamomot egy tipikus füstös íz jellemez, mely az évek során tovább erősödik.