Lakhsmy lestyán morzsolt 14 g

Lakhsmy lestyán morzsolt 14 g
A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. Az egyiptomiaktól a görögök, tőlük pedig a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt.

Érdekesség
Jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezés esetén. Teakeverékeket és tinktúrákat készítenek belőle.

Jellemzés
A lestyán külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. A levele és a gyökere is felhasználható. Egyébként a fűszerkeverékeknek is ez az egyik jellegzetes alkotórésze, ezért szokták más néven "vegeta növénynek" is hívni, szinte minden ételhez jól illik. Íze jellegzetesen fűszeres, zellerre emlékeztető.

Fajtái
A lestyánt szárított, morzsolt, vagy friss, élőnövény formájában is megvásárolhatjuk.

Eltarthatóság, tárolás
A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás
A lestyánt leginkább Dél-Európában kedvelik. Ezen a vidéken kívül nem is igazán találta meg rajongótáborát! Íze jó kiegészítője lehet leveseknek, olajoknak, így egész ágai jellegzetes díszítője az olajos üvegeknek.

Vitaminok, ásványok
A lestyán illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma- és kávésavat tartalmaz. A gyógyászatban vizelethajtó és emésztést segítő hatása miatt használják.
14 g
326 Ft
Egységár: 23 Ft/g
A vásárlás után járó pontok: 3 Ft
Értesítést kérek árcsökkenés esetén
Kedvencekhez
Ajánlom
Összehasonlítás
Adatok
Adatok
Áfa
1,27
Márka
Lakhsmy
Származási hely
Magyarország
simplepay_hu