A retekről tudni kell, hogy természetes antibiotikum, hatékony vértisztító hatású. Kedvező hatással van a májra és a vesére.
Hő termelő hatása is ismert, ilyenkor télen segít felmelegíteni a testünket, ha fázósak vagyunk, együnk retekcsírát.
Mivel a csírában koncentráltan található meg a retekben található vegyület, így először csak kisebb mennyiséget fogyasszunk, mert nagyon erős a tisztító hatása. (egy nap ne együnk 10 dkg-nál többet).
Segíti az emésztést, tisztítja, fehéríti a bőrt. Magas C-vitamin tartalma miatt remek gyógyszer megfázásra, melléküreg gyulladásra, asztmára, hörghurutra.
Vetés: egész évben. Egy tányérhoz 2-3 evőkanál mag.
Hőmérséklet: 20 C fok.
Öntözés: naponta.
Csírázási idő: 3-4 nap
Alkalmazás:
Tegyünk 2-3 evőkanál retekmagot egy szűrőbe jól mossuk meg folyó víz alatt és helyezzük a csíráztató edénybe, vagy szűrőpapírra. Naponta kétszer langyos vízzel öblítsük át és tegyük 20 C fokos világos helyiségbe, vigyázva arra, hogy ne legyen kitéve direkt napsütésnek.
A VÍZ SOHA NE ÁLLJON A MAGOKON, MINDIG CSEPEGTESSÜK LE, MIVEL KÖNNYEN BEROHADHAT!
Három nap után kész a csíranövény. Hűtőszekrényben 1 hétig tárolható. Ismételjük meg hetente a csíráztatást, így folyamatosan friss vitaminokhoz jutunk.
Felhasználás:
A retekcsíra enyhén csípős ízű. Sokféle ételben használható nyersen vagy párolva. Müzliben, joghurtban, túróban és saláta keverékben is kiváló ízű.