Részletek
Részletek
DHA: a legfontosabb omega-3 zsírsav, 100%-ban vegán forrásból!
A Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3 zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA bevitelt!
A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre ellenőrzött, és 100% vegán termék!
De mi az a DHA és miért is olyan fontos?
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.
Három fő omega-3 típus van: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj, szójaolaj.
Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más, mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.1-3
A DHA legfontosabb jótékony hatásai
Tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele az alábbi kedvező hatásokkal jár:
Hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és a szoptatott csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. Napi 200 mg DHA bevitele esetén, a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel (250 mg DHA és EPA) mellett.
Ezért szükséges DHA-val kiegészíteni a vegetáriánus és vegán étrendet
Számos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével.4-12 Ezek gyakorlatilag mind ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké, vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.
Egy 659 főn végzett brit kutatás szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem 60%-kal alacsonyabb.4
A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra is visszavezethető:
A növényi ételekben található alfa-linolénsav (ALA) a szervezetben bizonyos mértékben át tud alakulni EPA zsírsavvá, majd DHA-vá. Ez a folyamat azonban rendkívül rossz hatékonyságú: kutatások alapján az ALA 5-21%-ban alakulhat át EPA zsírsavvá, és mindössze 0,5-9%-ban alakulhat át DHA zsírsavvá.13,14
Az ALA átalakítását a linolsav nevű omega-6 zsírsav magas bevitele akadályozza.4 Ez megtalálható diófélékben, magokban, növényi olajokban (pl. szója, napraforgó, kukorica). A vegetáriánus és vegán étrend nagy arányban tartalmaz linolsavat, átlagosan kb. 10-szer annyit, mint ALA-t, pedig kutatások szerint az ideális linolsav és ALA arány 1:1 és 4:1 között van, ez lenne szükséges az ALA megfelelő átalakításához.5,15-17
Az ALA átalakítását enzimek végzik, ezek működéséhez pedig elengedhetetlen például a B3-, B6- és C-vitamin, magnézium, kalcium, szelén, cink és a vas.18-21 Sajnos a növényi étrendet követők gyakran hiányt szenvednek több vitaminból és ásványi anyagból is.
A nemek között is jelentős különbség áll fenn az ALA-átalakítás hatékonyságában. Egy kutatásban a fiatal nőknél 9%, míg a fiatal férfiaknál 0% volt az ALA DHA zsírsavvá történő átalakulása!22
Az életkor is fontos tényező: éveink előrehaladtával jellemzően csökken a szervezet ALA-átalakító képessége, aminek egyenes következménye az alacsonyabb DHA-szint.23-25
Az egészségügyi állapot miatt is romolhat az ALA átalakítás: kutatások szerint a szükséges enzimek a cukorbetegségben, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban és bizonyos anyagcsere-betegségekben szenvedőknél sem működnek hatékonyan.18,20
És végezetül az egyéni genetikai adottságaink is meghatározzák, hogy mennyire jól tudja a szervezetünk az ALA zsírsavat átalakítani EPA és DHA zsírsavakká.20,26
A DHA alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat.27 A DHA étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.
A DHA zsírsavról a tudományos kutatások tükrében*
Agy egészsége
A DHA elképesztően fontos szerepet játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi funkciókat.34
Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával.3,35-39 A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.36,37,39
A DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment – MCI) szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot, szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett.40-43 De a normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő teszteken.44
Látás egészsége
Az agy mellett a szem is rendkívül magas koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek 50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító fotoreceptorok sejthártyáinak.45 Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális jelek agyba továbbításáért felel.46
Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű (vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet.47,48 Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is csökkentheti.49-52
Szív- és érrendszer egészsége
Igen nagy számú kutatás jutott arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, állapotának javításához.53,54 A DHA a vérzsírokra (trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.55-62
Egy vizsgálatban a DHA közel kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA.63 Az omega-3 index a vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál) csökkent kockázatával.64
Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér triglicerid-szintjét – ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezet.65 7,6%-kal növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke kockázatát.
Várandósság, szoptatás, gyermek- és serdülőkor
A DHA egy kritikusan fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.68,69
A DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez: terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére, neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.28,36,71-76
Az anyai DHA bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is csökkentheti.77-80
A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban teljesítenek az iskolában.81 A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a viselkedésre is pozitív hatással van.36,73 Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem mutattak ki ilyen összefüggést.82
Gyulladáscsökkentés, immunerősítés
Az omega-3 zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például ízületi gyulladás, kopás esetén.35,83
Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében is kiemelt szerepe van.84,85 A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei – ám túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.84,86,87
Egy 2020-as vizsgálat kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA, mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.88
OGYÉI szám: 34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
A Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3 zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA bevitelt!
A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre ellenőrzött, és 100% vegán termék!
De mi az a DHA és miért is olyan fontos?
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.
Három fő omega-3 típus van: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj, szójaolaj.
Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más, mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.1-3
A DHA legfontosabb jótékony hatásai
Tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele az alábbi kedvező hatásokkal jár:
Hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Napi 250 mg DHA bevitele esetén.
Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és a szoptatott csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. Napi 200 mg DHA bevitele esetén, a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel (250 mg DHA és EPA) mellett.
Ezért szükséges DHA-val kiegészíteni a vegetáriánus és vegán étrendet
Számos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével.4-12 Ezek gyakorlatilag mind ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké, vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.
Egy 659 főn végzett brit kutatás szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem 60%-kal alacsonyabb.4
A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra is visszavezethető:
A növényi ételekben található alfa-linolénsav (ALA) a szervezetben bizonyos mértékben át tud alakulni EPA zsírsavvá, majd DHA-vá. Ez a folyamat azonban rendkívül rossz hatékonyságú: kutatások alapján az ALA 5-21%-ban alakulhat át EPA zsírsavvá, és mindössze 0,5-9%-ban alakulhat át DHA zsírsavvá.13,14
Az ALA átalakítását a linolsav nevű omega-6 zsírsav magas bevitele akadályozza.4 Ez megtalálható diófélékben, magokban, növényi olajokban (pl. szója, napraforgó, kukorica). A vegetáriánus és vegán étrend nagy arányban tartalmaz linolsavat, átlagosan kb. 10-szer annyit, mint ALA-t, pedig kutatások szerint az ideális linolsav és ALA arány 1:1 és 4:1 között van, ez lenne szükséges az ALA megfelelő átalakításához.5,15-17
Az ALA átalakítását enzimek végzik, ezek működéséhez pedig elengedhetetlen például a B3-, B6- és C-vitamin, magnézium, kalcium, szelén, cink és a vas.18-21 Sajnos a növényi étrendet követők gyakran hiányt szenvednek több vitaminból és ásványi anyagból is.
A nemek között is jelentős különbség áll fenn az ALA-átalakítás hatékonyságában. Egy kutatásban a fiatal nőknél 9%, míg a fiatal férfiaknál 0% volt az ALA DHA zsírsavvá történő átalakulása!22
Az életkor is fontos tényező: éveink előrehaladtával jellemzően csökken a szervezet ALA-átalakító képessége, aminek egyenes következménye az alacsonyabb DHA-szint.23-25
Az egészségügyi állapot miatt is romolhat az ALA átalakítás: kutatások szerint a szükséges enzimek a cukorbetegségben, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban és bizonyos anyagcsere-betegségekben szenvedőknél sem működnek hatékonyan.18,20
És végezetül az egyéni genetikai adottságaink is meghatározzák, hogy mennyire jól tudja a szervezetünk az ALA zsírsavat átalakítani EPA és DHA zsírsavakká.20,26
A DHA alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat.27 A DHA étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.
A DHA zsírsavról a tudományos kutatások tükrében*
Agy egészsége
A DHA elképesztően fontos szerepet játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi funkciókat.34
Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával.3,35-39 A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.36,37,39
A DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment – MCI) szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot, szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett.40-43 De a normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő teszteken.44
Látás egészsége
Az agy mellett a szem is rendkívül magas koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek 50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító fotoreceptorok sejthártyáinak.45 Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális jelek agyba továbbításáért felel.46
Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű (vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet.47,48 Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is csökkentheti.49-52
Szív- és érrendszer egészsége
Igen nagy számú kutatás jutott arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, állapotának javításához.53,54 A DHA a vérzsírokra (trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.55-62
Egy vizsgálatban a DHA közel kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA.63 Az omega-3 index a vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál) csökkent kockázatával.64
Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér triglicerid-szintjét – ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezet.65 7,6%-kal növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke kockázatát.
Várandósság, szoptatás, gyermek- és serdülőkor
A DHA egy kritikusan fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.68,69
A DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez: terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére, neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.28,36,71-76
Az anyai DHA bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is csökkentheti.77-80
A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban teljesítenek az iskolában.81 A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a viselkedésre is pozitív hatással van.36,73 Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem mutattak ki ilyen összefüggést.82
Gyulladáscsökkentés, immunerősítés
Az omega-3 zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például ízületi gyulladás, kopás esetén.35,83
Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében is kiemelt szerepe van.84,85 A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei – ám túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.84,86,87
Egy 2020-as vizsgálat kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA, mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.88
OGYÉI szám: 34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.