Részletek
Részletek
A szív, érrendszer és immunrendszer támogatója több ezer éve
A fokhagyma minden jótékony hatása apró kapszulába koncentrálva. 100:1 arányú, szagtalanított kivonat formájában, szívbarát, esszenciális zsírsavakban gazdag olívaolajban oldva. A kiváló minőségű olívaolaj segíti a fokhagyma zsírban oldódó hatóanyagainak optimális felszívódását és hasznosulását.1,2
Ismerd meg a fokhagymát, mint gyógynövényt!
A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Egyes források szerint először a sumérok termesztették a Földközi-tenger partjain, több mint 5000 évvel ezelőtt. Sokan manapság is csak fűszernövényként gondolnak rá, pedig számos pozitív hatása van az egészségünkre – ezeket már az ókorban is felfedezték és Homérosz, Arisztotelész és Hippokratész is írt róluk. A világ szinte minden táján része a hagyományos orvoslásnak. Több száz célra használják, például légúti megbetegedések, hörghurut, asztma, fertőzések, szív és keringési problémák ellenszereként.
Több mint 200 biológiailag aktív vegyület található benne, ám ezek közül a kéntartalmú anyagok a legfontosabbak, azon belül is a zsíroldékony allicin.3 Baktériumölő képességéről 1858-ban Louis Pasteur számolt be.4 Az elmúlt évtizedek vizsgálataiban antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírus-, gomba- és baktériumellenes, immunerősítő, szív- és érrendszervédő hatásait mutatták ki.5
Ismerd meg fokhagyma tudományosan vizsgált hatásait!
Napjainkra több ezer kutatást elvégeztek és közzétettek a fokhagyma lehetséges pozitív hatásairól.6 A legfontosabb, emberi klinikai vizsgálatokban is bizonyított tulajdonságait mutatjuk be röviden.
Hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez
Számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a fokhagyma immunstimuláló, az immunválaszt serkentő hatással bírhat. Kimutatták, hogy fokozza egyes immunsejtek (pl. makrofágok, limfociták, természetes ölősejtek, limfociták) aktivitását, melyek elengedhetetlenek a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók elpusztításához.2,7-10 Emellett fokozhatja a gyulladásgátló IL-10 (interleukin-10) anyag termelését, csökkentheti bizonyos gyulladáskeltő anyagok termelődését, antioxidáns hatásával védi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív stresszel szemben és növelheti a sejtvédő, méregtelenítő glutation szintjét a szervezetben.9,11,12
Segíthet fenntartani a szív és érrendszer egészségét
A fokhagyma gazdag kéntartalmú vegyületekben, melyek nemcsak jellegzetes illatát és ízét, hanem jótékony hatásait is adják. Ezek felelősek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaiért is. 2016-ban megjelent egy átfogó tanulmány, amely kizárólag a korábban elvégzett, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatokat elemezte.6 A tanulmány szerzői több tucat korábbi vizsgálat eredménye alapján arra jutottak, hogy a fokhagyma:
7-16 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást
5-9 Hgmm-rel csökkentheti a diasztolés vérnyomást
7,4-29,8 mg/dl-rel csökkentheti a teljes koleszterinszintet
segíthet lassítani a koszorúér elmeszesedésének előrehaladását
javíthatja az artériás merevséget mutató pulzushullám terjedési sebesség (PWV) értékét
csökkentheti a gyulladást jelző C-reaktív protein szintjét
Mindezek fontos kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek, így a fokhagyma minden bizonnyal hasznos lehet ezen betegségek kialakulásának, illetve előrehaladásának megelőzésében.
Segíthet fenntartani a légutak egészséges működését
A fokhagymát ősidők óta használják meghűléses betegségek, légzőszervi panaszok, köhögés esetén. Olyannyira népszerű és közismert volt ezen a téren, hogy az 1918-as nagy influenzajárvány (vagy ahogy ma is gyakran emlegetik: spanyolnátha) idején sokan fokhagymafüzért akasztottak nyakukba, ezzel védve magukat a fertőzéstől.4 Modern orvosi vizsgálatokban a fokhagyma valóban ígéretesnek bizonyult a felső légúti fertőzések megelőzésében és a betegség tüneteinek csökkentésében is. Egy kutatásban a fokhagyma 63%-kal csökkentette a megfázás kockázatát és ha a fokhagymát szedők mégis megfáztak, akkor 70%-kal rövidebb ideig voltak betegek, mint azok, akik hatóanyag nélküli placebót szedtek.13 Egy másik kutatásban a fokhagyma 61%-kal rövidítette le a betegséget és a tünetek súlyosságát is csökkentette.14
Miért jó a fokhagyma kapszulában, olívaolajjal?
A fokhagyma jótékony hatásait biztosító enzimek, az allicin és egyéb fontos vegyületek hőkezelés (azaz hosszú főzés, sütés) hatására megsemmisülhetnek. Adódik, hogy akkor fogyasszuk nyersen a fokhagymát, ám az erőteljes illat mellett ezzel az emésztőrendszerünknek sem teszünk jót.
A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal megőrzi a fokhagyma minden hatóanyagát! A 100:1 arányú kivonat napi adagja (1 kapszula) 1000 mg friss fokhagymának felel meg.
FONTOS! A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal 100%-ban szagtalan, így a kellemetlen szag vagy utóíz miatt sem kell aggódnod. Emellett kis mérete miatt nagyon könnyen lenyelhető.
A fokhagyma jótékony összetevői között vízben oldódóak és zsírban oldódóak egyaránt találhatóak. Éppen ezért mi szívbarát, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolajban oldva biztosítjuk számodra a fokhagyma-kivonatot – az optimális felszívódás és hasznosulás érdekében. Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: véralvadásgátló gyógyszert szedőknél orvosi ellenőrzés javasolt!
OGYÉI szám: 28103/2022. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
A fokhagyma minden jótékony hatása apró kapszulába koncentrálva. 100:1 arányú, szagtalanított kivonat formájában, szívbarát, esszenciális zsírsavakban gazdag olívaolajban oldva. A kiváló minőségű olívaolaj segíti a fokhagyma zsírban oldódó hatóanyagainak optimális felszívódását és hasznosulását.1,2
Ismerd meg a fokhagymát, mint gyógynövényt!
A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Egyes források szerint először a sumérok termesztették a Földközi-tenger partjain, több mint 5000 évvel ezelőtt. Sokan manapság is csak fűszernövényként gondolnak rá, pedig számos pozitív hatása van az egészségünkre – ezeket már az ókorban is felfedezték és Homérosz, Arisztotelész és Hippokratész is írt róluk. A világ szinte minden táján része a hagyományos orvoslásnak. Több száz célra használják, például légúti megbetegedések, hörghurut, asztma, fertőzések, szív és keringési problémák ellenszereként.
Több mint 200 biológiailag aktív vegyület található benne, ám ezek közül a kéntartalmú anyagok a legfontosabbak, azon belül is a zsíroldékony allicin.3 Baktériumölő képességéről 1858-ban Louis Pasteur számolt be.4 Az elmúlt évtizedek vizsgálataiban antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírus-, gomba- és baktériumellenes, immunerősítő, szív- és érrendszervédő hatásait mutatták ki.5
Ismerd meg fokhagyma tudományosan vizsgált hatásait!
Napjainkra több ezer kutatást elvégeztek és közzétettek a fokhagyma lehetséges pozitív hatásairól.6 A legfontosabb, emberi klinikai vizsgálatokban is bizonyított tulajdonságait mutatjuk be röviden.
Hozzájárulhat az immunrendszer normál működéséhez
Számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a fokhagyma immunstimuláló, az immunválaszt serkentő hatással bírhat. Kimutatták, hogy fokozza egyes immunsejtek (pl. makrofágok, limfociták, természetes ölősejtek, limfociták) aktivitását, melyek elengedhetetlenek a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók elpusztításához.2,7-10 Emellett fokozhatja a gyulladásgátló IL-10 (interleukin-10) anyag termelését, csökkentheti bizonyos gyulladáskeltő anyagok termelődését, antioxidáns hatásával védi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív stresszel szemben és növelheti a sejtvédő, méregtelenítő glutation szintjét a szervezetben.9,11,12
Segíthet fenntartani a szív és érrendszer egészségét
A fokhagyma gazdag kéntartalmú vegyületekben, melyek nemcsak jellegzetes illatát és ízét, hanem jótékony hatásait is adják. Ezek felelősek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaiért is. 2016-ban megjelent egy átfogó tanulmány, amely kizárólag a korábban elvégzett, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatokat elemezte.6 A tanulmány szerzői több tucat korábbi vizsgálat eredménye alapján arra jutottak, hogy a fokhagyma:
7-16 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást
5-9 Hgmm-rel csökkentheti a diasztolés vérnyomást
7,4-29,8 mg/dl-rel csökkentheti a teljes koleszterinszintet
segíthet lassítani a koszorúér elmeszesedésének előrehaladását
javíthatja az artériás merevséget mutató pulzushullám terjedési sebesség (PWV) értékét
csökkentheti a gyulladást jelző C-reaktív protein szintjét
Mindezek fontos kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek, így a fokhagyma minden bizonnyal hasznos lehet ezen betegségek kialakulásának, illetve előrehaladásának megelőzésében.
Segíthet fenntartani a légutak egészséges működését
A fokhagymát ősidők óta használják meghűléses betegségek, légzőszervi panaszok, köhögés esetén. Olyannyira népszerű és közismert volt ezen a téren, hogy az 1918-as nagy influenzajárvány (vagy ahogy ma is gyakran emlegetik: spanyolnátha) idején sokan fokhagymafüzért akasztottak nyakukba, ezzel védve magukat a fertőzéstől.4 Modern orvosi vizsgálatokban a fokhagyma valóban ígéretesnek bizonyult a felső légúti fertőzések megelőzésében és a betegség tüneteinek csökkentésében is. Egy kutatásban a fokhagyma 63%-kal csökkentette a megfázás kockázatát és ha a fokhagymát szedők mégis megfáztak, akkor 70%-kal rövidebb ideig voltak betegek, mint azok, akik hatóanyag nélküli placebót szedtek.13 Egy másik kutatásban a fokhagyma 61%-kal rövidítette le a betegséget és a tünetek súlyosságát is csökkentette.14
Miért jó a fokhagyma kapszulában, olívaolajjal?
A fokhagyma jótékony hatásait biztosító enzimek, az allicin és egyéb fontos vegyületek hőkezelés (azaz hosszú főzés, sütés) hatására megsemmisülhetnek. Adódik, hogy akkor fogyasszuk nyersen a fokhagymát, ám az erőteljes illat mellett ezzel az emésztőrendszerünknek sem teszünk jót.
A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal megőrzi a fokhagyma minden hatóanyagát! A 100:1 arányú kivonat napi adagja (1 kapszula) 1000 mg friss fokhagymának felel meg.
FONTOS! A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal 100%-ban szagtalan, így a kellemetlen szag vagy utóíz miatt sem kell aggódnod. Emellett kis mérete miatt nagyon könnyen lenyelhető.
A fokhagyma jótékony összetevői között vízben oldódóak és zsírban oldódóak egyaránt találhatóak. Éppen ezért mi szívbarát, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolajban oldva biztosítjuk számodra a fokhagyma-kivonatot – az optimális felszívódás és hasznosulás érdekében. Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: véralvadásgátló gyógyszert szedőknél orvosi ellenőrzés javasolt!
OGYÉI szám: 28103/2022. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.