Részletek
Részletek
Gondtalan, gördülékeny és hatékony emésztés: hívd segítségül az enzimek erejét!
Teljes spektrumú emésztőenzim készítmény, összesen 10-féle emésztést segítő enzimmel! Támogatás az ételekben található tápanyagok megfelelő lebontása, hasznosulása érdekében, segítség az emésztési zavarok elleni küzdelemhez, a kiegyensúlyozott és nyugodt emésztéshez.
A Netamin Enzim FULL Spektrum kapszulában található emésztőenzimek:
Proteáz: Fehérjebontó enzim, amely a fehérjét peptidekre (aminosavak kisebb csoportjaira) és aminosavakra bontja, amelyeket a szervezet már képes hasznosítani.1
Amiláz: A komplex szénhidrátok családjába tartozó keményítőt bontja le kisebb cukrokra, például maltózra és glükózra.2 Érdekesség: az amiláz már a szájüregben elkezdi munkáját, a legelső harapástól kezdve!
Lipáz: Az ételekben található zsír lebontását végző enzim.3
Bromelain: Fehérjebontó enzim, amit az ananászból vonnak ki. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató hatása is lehet.4-10
Laktáz: A tejben, tejtermékekben található laktóz (tejcukor) megfelelő emésztéséhez és hasznosulásához szükséges.11,12
Alfa-galaktozidáz: Bizonyos komplex szénhidrátok, például a raffinóz és a sztachióz, könnyebben emészthető cukrokra való lebontását segíti. A puffadást, gázképződést okozó hüvelyesek (bab, lencse, borsó), keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta), és bizonyos gabonafélék emésztésében játszik fontos szerepet.13-16
Celluláz: A növények sejtfalát alkotó emészthetetlen rostot, a cellulózt segít lebontani, így segít felszabadítani a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes értékű gabonákban rejlő tápanyagokat.17-19
Hemicelluláz: A hemicellulózt segít lebontani, ami a cellulóz egy fajtája, szintén emészthetetlen rostféle, ami a növények sejtfalában van jelen.20
Glükoamiláz: A szénhidrátbontó amiláz egy formája, amely a keményítő molekulalánc végén lévő kötéseket oldja fel, felszabadítva az energiaként hasznosítható glükózt.21-24
Pektináz: A pektin nevű rostot (poliszacharidot) bontja le, amely a zöldségek és gyümölcsök sejtfalának eleme, megtalálható például az almában, narancsban, citromban, répában is.24-27
Hatásfokozás érdekében a termék probiotikus baktériumokkal, valamint emésztéstámogató gyógynövényekkel is kombinálható!
Mikor hasznos az emésztőenzimek pótlása?
Az emésztőenzimek pótlása természetesen is lehetséges, egyrészt tudatosabb étkezéssel, másrészt emésztést segítő enzim készítmények segítségével. Abban az esetben, ha a szervezeted valamilyen okból nem termel elegendő enzimet, enzimhiány tünetei keserítik meg a mindennapjaidat, akkor az enzimek étkezés előtti pótlása támogathatja az ételek lebontását, a tápanyagok jobb felszívódását és a komfortos, panaszoktól mentes emésztést.
Az emésztőenzimek pótlása ajánlott az alábbi esetekben:
emésztőenzimek hiánya, elégtelen enzimtermelés
evés után puffadás, teltségérzet, hasfájás, alhasi görcsök
túlzott gyomor- vagy bélgázképződés
vissza-visszatérő gyomorégés
akut vagy krónikus székrekedés/hasmenés
felszívódási zavarok és tápanyaghiányok
gyomoridegesség, túlérzékeny gyomor
ételintolerancia
irritábilis bél szindróma (IBS), gyulladásos bélbetegség (IBD)
idősebb kor (az enzimtermelés ugyanis az életkor előrehaladtával csökken)
egészségesebb (zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban gazdagabb), növényi alapú vagy akár teljesen vegetáriánus/vegán étrendre való áttérés
Tudományos kutatásokban kimutatták, hogy a különböző emésztőenzimek pótlása hozzájárul az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagok optimális emésztéséhez és felszívódásához.28-30 Az enzimek külső pótlása segíthet az emésztési zavar tüneteinek enyhítésében, az emésztőenzimek elégtelen termeléséből fakadó tünetek, a puffadás, teltségérzet, hasi görcsök, bélgázosság, böfögés, hasmenés, és székrekedés csökkentésében.3,29,31-36 Az enzimpótlás ételintolerancia (pl. laktózintolerancia, fruktóz felszívódási zavar, fruktán intolerancia, FODMAP érzékenység), irritábilis bél szindróma (IBS), valamint gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén is pozitív hatással lehet a kellemetlen emésztőrendszeri tünetekre.29,32,37-42
Mik azok az emésztőenzimek?
Kezdjük a legelején: mik azok az enzimek? Az enzimek úgynevezett biológiai katalizátorok: olyan fehérjék, amelyek elindítják vagy felgyorsítják az élet fenntartásához szükséges kémiai reakciókat. Ahogy nevük mutatja, az emésztőenzimek az emésztés során zajló kémiai folyamatokat segítik elő, az elfogyasztott táplálékot építőelemeire bontják, amelyeket a test már könnyedén képes felszívni és a különböző anyagcsere-folyamatokban hasznosítani.
Emésztőenzimek segítsége nélkül szervezetünk a zsírokat, a fehérjéket, a szénhidrátokat és egyéb komplex molekulákat sem képes lebontani – tehát szó szerint létfontosságú a jelenlétük. Azonban nemcsak az emésztésben és anyagcserében játszanak fontos szerepet, hanem az immunrendszer egészséges működésében, a méregtelenítésben, a hormonok termelődésében, illetve a vitaminok és ásványi anyagok raktározásában is.
Hol termelődnek az emésztőenzimek?
Az emésztést segítő enzimek nagy részét a szervezet természetes úton képes előállítani. A legtöbb enzim a hasnyálmirigyben termelődik, egészen pontosan a szerv által termelt nedvben, a hasnyálban található. Emellett a gyomor, a vékonybél, illetve a szájüreg nyálmirigyei is kiveszik a részüket az előállításukból. Az emésztőenzimek termelése ugyanakkor nemcsak evés közben zajlik, már egy finom étel illatától, látványától, sőt akár a gondolatától is beindul az enzimtermelődés folyamata.
Természetes emésztőenzimek egyes ételekben, például zöldségekben és gyümölcsökben is jelen vannak. Sőt, bizonyos enzimek kizárólag táplálkozással juttathatóak a szervezetbe. Jó példa az ananászban előforduló bromelain, ami egy proteáz, vagyis fehérjebontó enzim. Szintén a proteázok közé tartozik a fügében található ficain és a papayában található papain is. Avokádót is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a zsírok lebontását segítő lipáz enzim van benne.
Az emésztőenzimek fajtái és szerepe
Az elfogyasztott táplálékunk három legfőbb alkotóeleme a zsír, a fehérje és a szénhidrátok – ennek a három makrotápanyagnak az emésztése három alapvető enzimet igényel: a lipáz nevű enzim a zsírokat bontja le, a proteáz nevű enzim a fehérjét bontja le aminosavakra és peptidekre, az amiláz nevű enzim pedig a szénhidrátokat bontja le a szervezetben.
A lipáz, proteáz és amiláz mellett azonban számos enzimre szüksége van még a szervezetednek a megfelelő emésztéshez. Ezekkel egy jól összeállított, széles spektrumú emésztőenzim készítmény összetevői között is találkozhatsz. Ide tartozik a bab, brokkoli, káposzta és más felfúvódást okozó zöldségek emésztését segítő alfa-galaktozidáz, a laktóz lebontásához szükséges laktáz, a zöldségek és gyümölcsök rostanyagainak emésztését segítő celluláz, hemicelluláz és pektináz, vagy a fehérje-emésztő enzimek keverékéből álló ananász-kivonat, a bromelain is.
Az emésztőenzimek hiányának tünetei
Az emésztőenzimek hiányát főleg emésztőrendszeri tünetek jelezhetik: hasi görcsök, puffadás, hasfájás, indokolatlan teltségérzet, hasmenés, székrekedés. Felszívódási zavarok (malabszorpció) és emiatt hiányállapotok, krónikus fáradtság, immungyengeség, gyakori fertőzések, gyulladások is utalhatnak a problémára. A lipáz hiánya esetén zsírszéklet (lazább, zsírfényű széklet), a proteáz hiánya esetén bélrendszeri gyulladások, gombás fertőzések, az amiláz hiánya esetén hasmenés, fáradékonyság, gyulladások jelentkezhetnek. A laktázhiány a tej, tejtermék fogyasztása után 30-120 perccel okoz tüneteket: haspuffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, görcsök, bélgázosság, hasmenés,
Az emésztőenzimek létfontosságú feladatokat látnak el a szervezet egészséges működése érdekében és nemcsak az emésztési folyamatok, de számos elengedhetetlen kémiai reakció is elképzelhetetlen lenne nélkülük. Sajnos az enzimtermelést számos tényező negatívan befolyásolhatja, így a helytelen táplálkozás, stressz, bizonyos betegségek (pl. a hasnyálmirigy betegsége) is. Relatív enzimhiányról beszélünk, amikor a panaszok enyhék, és csak nagyobb, zsíros étkezés után lépnek fel.
Emésztőenzimek pótlásával a jobb emésztésért, tápanyag-felszívódásért
Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken a természetes emésztőenzim-termelés, és ez a hanyatlás már 20-as éveink végén jelentkezik!43 Éppen ezért fontos az egészséges életmód mellett mindannyiunknak odafigyelni időnként az emésztőenzimek tudatos pótlására is.
Ha emésztésünk nem megfelelő, az emésztőenzimek mennyisége, aktivitása elégtelen, akkor a bevitt tápanyagok felhasználása sem tökéletes, ami akár hiányállapotok, betegségek kialakulásához is vezethet. A természetes emésztőenzimek pótlása segít, hogy kihozd a maximumot az ételekből, amelyeket elfogyasztasz! Emésztést segítő szerepük is vitathatatlan, ezért rendkívül hasznosak a rossz emésztés tünetei, emésztési problémák, hasi görcsök, alhasi fájdalom, állandó puffadás és teltségérzet ellen, használatukkal házilag is sokat tehetünk az emésztés javításáért, helyreállításáért.
Az emésztőenzimek mindemellett támogathatják a gyomorégés, stressz okozta gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés, felszívódási zavar kezelését, de különböző ételérzékenységek, irritábilis bél szindróma és bélgyulladás okozta haspuffadás, túlzott gáztermelés és egyéb tünetek enyhítését is. Sőt, az enzimek a menstruáció, illetve terhesség alatt jelentkező puffadás esetén is jótékonyan hathatnak.
OGYÉI szám: 32915/2023. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Teljes spektrumú emésztőenzim készítmény, összesen 10-féle emésztést segítő enzimmel! Támogatás az ételekben található tápanyagok megfelelő lebontása, hasznosulása érdekében, segítség az emésztési zavarok elleni küzdelemhez, a kiegyensúlyozott és nyugodt emésztéshez.
A Netamin Enzim FULL Spektrum kapszulában található emésztőenzimek:
Proteáz: Fehérjebontó enzim, amely a fehérjét peptidekre (aminosavak kisebb csoportjaira) és aminosavakra bontja, amelyeket a szervezet már képes hasznosítani.1
Amiláz: A komplex szénhidrátok családjába tartozó keményítőt bontja le kisebb cukrokra, például maltózra és glükózra.2 Érdekesség: az amiláz már a szájüregben elkezdi munkáját, a legelső harapástól kezdve!
Lipáz: Az ételekben található zsír lebontását végző enzim.3
Bromelain: Fehérjebontó enzim, amit az ananászból vonnak ki. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató hatása is lehet.4-10
Laktáz: A tejben, tejtermékekben található laktóz (tejcukor) megfelelő emésztéséhez és hasznosulásához szükséges.11,12
Alfa-galaktozidáz: Bizonyos komplex szénhidrátok, például a raffinóz és a sztachióz, könnyebben emészthető cukrokra való lebontását segíti. A puffadást, gázképződést okozó hüvelyesek (bab, lencse, borsó), keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta), és bizonyos gabonafélék emésztésében játszik fontos szerepet.13-16
Celluláz: A növények sejtfalát alkotó emészthetetlen rostot, a cellulózt segít lebontani, így segít felszabadítani a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes értékű gabonákban rejlő tápanyagokat.17-19
Hemicelluláz: A hemicellulózt segít lebontani, ami a cellulóz egy fajtája, szintén emészthetetlen rostféle, ami a növények sejtfalában van jelen.20
Glükoamiláz: A szénhidrátbontó amiláz egy formája, amely a keményítő molekulalánc végén lévő kötéseket oldja fel, felszabadítva az energiaként hasznosítható glükózt.21-24
Pektináz: A pektin nevű rostot (poliszacharidot) bontja le, amely a zöldségek és gyümölcsök sejtfalának eleme, megtalálható például az almában, narancsban, citromban, répában is.24-27
Hatásfokozás érdekében a termék probiotikus baktériumokkal, valamint emésztéstámogató gyógynövényekkel is kombinálható!
Mikor hasznos az emésztőenzimek pótlása?
Az emésztőenzimek pótlása természetesen is lehetséges, egyrészt tudatosabb étkezéssel, másrészt emésztést segítő enzim készítmények segítségével. Abban az esetben, ha a szervezeted valamilyen okból nem termel elegendő enzimet, enzimhiány tünetei keserítik meg a mindennapjaidat, akkor az enzimek étkezés előtti pótlása támogathatja az ételek lebontását, a tápanyagok jobb felszívódását és a komfortos, panaszoktól mentes emésztést.
Az emésztőenzimek pótlása ajánlott az alábbi esetekben:
emésztőenzimek hiánya, elégtelen enzimtermelés
evés után puffadás, teltségérzet, hasfájás, alhasi görcsök
túlzott gyomor- vagy bélgázképződés
vissza-visszatérő gyomorégés
akut vagy krónikus székrekedés/hasmenés
felszívódási zavarok és tápanyaghiányok
gyomoridegesség, túlérzékeny gyomor
ételintolerancia
irritábilis bél szindróma (IBS), gyulladásos bélbetegség (IBD)
idősebb kor (az enzimtermelés ugyanis az életkor előrehaladtával csökken)
egészségesebb (zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban gazdagabb), növényi alapú vagy akár teljesen vegetáriánus/vegán étrendre való áttérés
Tudományos kutatásokban kimutatták, hogy a különböző emésztőenzimek pótlása hozzájárul az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagok optimális emésztéséhez és felszívódásához.28-30 Az enzimek külső pótlása segíthet az emésztési zavar tüneteinek enyhítésében, az emésztőenzimek elégtelen termeléséből fakadó tünetek, a puffadás, teltségérzet, hasi görcsök, bélgázosság, böfögés, hasmenés, és székrekedés csökkentésében.3,29,31-36 Az enzimpótlás ételintolerancia (pl. laktózintolerancia, fruktóz felszívódási zavar, fruktán intolerancia, FODMAP érzékenység), irritábilis bél szindróma (IBS), valamint gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén is pozitív hatással lehet a kellemetlen emésztőrendszeri tünetekre.29,32,37-42
Mik azok az emésztőenzimek?
Kezdjük a legelején: mik azok az enzimek? Az enzimek úgynevezett biológiai katalizátorok: olyan fehérjék, amelyek elindítják vagy felgyorsítják az élet fenntartásához szükséges kémiai reakciókat. Ahogy nevük mutatja, az emésztőenzimek az emésztés során zajló kémiai folyamatokat segítik elő, az elfogyasztott táplálékot építőelemeire bontják, amelyeket a test már könnyedén képes felszívni és a különböző anyagcsere-folyamatokban hasznosítani.
Emésztőenzimek segítsége nélkül szervezetünk a zsírokat, a fehérjéket, a szénhidrátokat és egyéb komplex molekulákat sem képes lebontani – tehát szó szerint létfontosságú a jelenlétük. Azonban nemcsak az emésztésben és anyagcserében játszanak fontos szerepet, hanem az immunrendszer egészséges működésében, a méregtelenítésben, a hormonok termelődésében, illetve a vitaminok és ásványi anyagok raktározásában is.
Hol termelődnek az emésztőenzimek?
Az emésztést segítő enzimek nagy részét a szervezet természetes úton képes előállítani. A legtöbb enzim a hasnyálmirigyben termelődik, egészen pontosan a szerv által termelt nedvben, a hasnyálban található. Emellett a gyomor, a vékonybél, illetve a szájüreg nyálmirigyei is kiveszik a részüket az előállításukból. Az emésztőenzimek termelése ugyanakkor nemcsak evés közben zajlik, már egy finom étel illatától, látványától, sőt akár a gondolatától is beindul az enzimtermelődés folyamata.
Természetes emésztőenzimek egyes ételekben, például zöldségekben és gyümölcsökben is jelen vannak. Sőt, bizonyos enzimek kizárólag táplálkozással juttathatóak a szervezetbe. Jó példa az ananászban előforduló bromelain, ami egy proteáz, vagyis fehérjebontó enzim. Szintén a proteázok közé tartozik a fügében található ficain és a papayában található papain is. Avokádót is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a zsírok lebontását segítő lipáz enzim van benne.
Az emésztőenzimek fajtái és szerepe
Az elfogyasztott táplálékunk három legfőbb alkotóeleme a zsír, a fehérje és a szénhidrátok – ennek a három makrotápanyagnak az emésztése három alapvető enzimet igényel: a lipáz nevű enzim a zsírokat bontja le, a proteáz nevű enzim a fehérjét bontja le aminosavakra és peptidekre, az amiláz nevű enzim pedig a szénhidrátokat bontja le a szervezetben.
A lipáz, proteáz és amiláz mellett azonban számos enzimre szüksége van még a szervezetednek a megfelelő emésztéshez. Ezekkel egy jól összeállított, széles spektrumú emésztőenzim készítmény összetevői között is találkozhatsz. Ide tartozik a bab, brokkoli, káposzta és más felfúvódást okozó zöldségek emésztését segítő alfa-galaktozidáz, a laktóz lebontásához szükséges laktáz, a zöldségek és gyümölcsök rostanyagainak emésztését segítő celluláz, hemicelluláz és pektináz, vagy a fehérje-emésztő enzimek keverékéből álló ananász-kivonat, a bromelain is.
Az emésztőenzimek hiányának tünetei
Az emésztőenzimek hiányát főleg emésztőrendszeri tünetek jelezhetik: hasi görcsök, puffadás, hasfájás, indokolatlan teltségérzet, hasmenés, székrekedés. Felszívódási zavarok (malabszorpció) és emiatt hiányállapotok, krónikus fáradtság, immungyengeség, gyakori fertőzések, gyulladások is utalhatnak a problémára. A lipáz hiánya esetén zsírszéklet (lazább, zsírfényű széklet), a proteáz hiánya esetén bélrendszeri gyulladások, gombás fertőzések, az amiláz hiánya esetén hasmenés, fáradékonyság, gyulladások jelentkezhetnek. A laktázhiány a tej, tejtermék fogyasztása után 30-120 perccel okoz tüneteket: haspuffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, görcsök, bélgázosság, hasmenés,
Az emésztőenzimek létfontosságú feladatokat látnak el a szervezet egészséges működése érdekében és nemcsak az emésztési folyamatok, de számos elengedhetetlen kémiai reakció is elképzelhetetlen lenne nélkülük. Sajnos az enzimtermelést számos tényező negatívan befolyásolhatja, így a helytelen táplálkozás, stressz, bizonyos betegségek (pl. a hasnyálmirigy betegsége) is. Relatív enzimhiányról beszélünk, amikor a panaszok enyhék, és csak nagyobb, zsíros étkezés után lépnek fel.
Emésztőenzimek pótlásával a jobb emésztésért, tápanyag-felszívódásért
Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken a természetes emésztőenzim-termelés, és ez a hanyatlás már 20-as éveink végén jelentkezik!43 Éppen ezért fontos az egészséges életmód mellett mindannyiunknak odafigyelni időnként az emésztőenzimek tudatos pótlására is.
Ha emésztésünk nem megfelelő, az emésztőenzimek mennyisége, aktivitása elégtelen, akkor a bevitt tápanyagok felhasználása sem tökéletes, ami akár hiányállapotok, betegségek kialakulásához is vezethet. A természetes emésztőenzimek pótlása segít, hogy kihozd a maximumot az ételekből, amelyeket elfogyasztasz! Emésztést segítő szerepük is vitathatatlan, ezért rendkívül hasznosak a rossz emésztés tünetei, emésztési problémák, hasi görcsök, alhasi fájdalom, állandó puffadás és teltségérzet ellen, használatukkal házilag is sokat tehetünk az emésztés javításáért, helyreállításáért.
Az emésztőenzimek mindemellett támogathatják a gyomorégés, stressz okozta gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés, felszívódási zavar kezelését, de különböző ételérzékenységek, irritábilis bél szindróma és bélgyulladás okozta haspuffadás, túlzott gáztermelés és egyéb tünetek enyhítését is. Sőt, az enzimek a menstruáció, illetve terhesség alatt jelentkező puffadás esetén is jótékonyan hathatnak.
OGYÉI szám: 32915/2023. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.